Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik przygotowany na święto babci i dziadka, Pełen wiśni z nalewki, pyszną beza oraz polewą czekoladową. Smak sernika skusi każdego niejadka, a połączenie wiśni i czekolady to naprawdę zgrany duet.
mikser, miska, folia spożywcza, garnek , łyżka,
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 179
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 147
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 793
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 179
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 147
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 793
Składniki
Ciasto; Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić je na dwie części. Jedną część rozwałkować i przełożyć na natłuszczoną blachę.( ja wałkuję na papierze do pieczenia papier wielkości blaszki i przenoszę na blaszkę , papierem do góry i papier ściągam). Drugą część ciasta owinąć folią i włożyć do zamrażarki. Masa serowa; Masło lub margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Cały czas ucierając dodawać porcjami ser, na koniec budyń i mąkę ziemniaczaną, wszystko dobrze wymieszać. Na samym końcu dodać ubitą na sztywno pianę z białek , jeszcze raz delikatnie wymieszać. Masę serową wyłożyć na ciasto w blaszce , następnie ułożyć odsączone wiśnie. Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając cukier i mąkę ziemniaczaną. Pianę wyłożyć na wiśnie , a na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach ciasto z zamrażarki. Piec ciasto około godziny w 190 - 200 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto polać polewą z dodatkiem czekolady deserowej. Polewa; składniki polewy połączyć ze sobą i zagotować , do gorącej polewy dodać połamaną czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia.
Sernik w przekroju.
Sernik po upieczeniu gotowy do podania.