Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pyszny sernik na herbatnikach, z rodzynkami i smaczną polewą czekoladową szklanka: 250 ml średnia blacha: 25 x 30 cm
My name is patrol. Słoneczny patrol.
Odsłon: 103
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 5636
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 2680
My name is patrol. Słoneczny patrol.
Odsłon: 103
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 5636
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 2680
Składniki
ciasto: blachę smarujemy tłuszczem, wysypujemy bułką tartą lub mąką, połowę herbatników układamy na spodzie blachy jako podstawę ciasta, rodzynki moczymy we wrzątku, odcedzamy, osuszamy, obsypujemy mąką i odsiewamy nadmiar, ser ucieramy z cukrem, dodajemy olej, zapach wanilii lub cukier waniliowy oraz żółtka, ucieramy ponownie ponownie, osobno ubijamy białka z solą na sztywno, masę serową łączymy delikatnie z białkami, połowę masy wlewamy na blachę i rozsypujemy rodzynki, wylewamy drugą połową masy i delikatnie zatapiamy rodzynki, żeby nie były na wierzchu, na masie serowej układamy resztę herbatników, wstawiamy do piekarnika góra dół 180 stopni na ok. 70 min. po upieczeniu zostawiamy do ostudzenia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami
nasączanie i polewa: przy pieczeniu góra dół pojawia się problem wysuszonych górnych herbatników, herbatniki należy lekko (nie mocno) nasączyć niesłodzoną herbatą masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z cukrem pudrem i śmietaną polewamy ciasto i posypujemy rodzynkami dla ozdoby