Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik z rosą piekłam pierwszy raz i na pewno będę wracać do tego przepisu. Sernik bardzo puszysty, delikatny, a wzbogacony o polewę czekoladową smakuje rewelacyjnie. Polecam.
tortownica, mikser, miska, łyżka, garnek,
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 453
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 796
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 453
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 796
Składniki
Ciasto kruche: Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski, dodajemy żółtka (białka odkładamy ) i szybko zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto wkładamy na 40 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozkładamy na spód tortownicy o średnicy 26 cm , delikatnie wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy około 15 minut. Podpieczony spód wyjmujemy i nakładamy przygotowaną masę serową. Ponownie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 50 - 60 minut. Po upieczeniu wyjmujemy i nakładamy ubitą na sztywno piane z białek ( piana ma być taka jak na bezę lśniąca , a cukier nie może być wyczuwalny (sprawdzam biorąc trochę piany w palce). Ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy około 20 - 30 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu sernik polewamy gotową polewą czekoladową rozpuszczoną w gorącej wodzie. Masa serowa: Ser z wiaderka przekładamy do miski, dodajemy żółtka ( białka odkładamy), cukier, mleko, olej oraz mąkę ziemniaczaną. Wszystko dokładnie miksujemy. Zamiast mąki ziemniaczanej możemy dodać budynie śmietankowe. Piana z białek: Odłożone wcześniej białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier cały czas ubijając. Polewa: Gotową polewę czekoladową wkładamy do gorącej wody i rozpuszczamy. Można zrobić samemu polewę rozpuszczając w kąpieli wodnej czekolady.
Sernik z rosa gotowy do podania.