Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niezawodny, kremowy sernik z truskawkami bez pieczenia to idealna propozycja na upalne dni lata. Rozsmakuj się także w innych wariantach, na przykład z malinami lub jeżynami!
Tortownica 18 cm
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 138
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4311
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11728
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6701
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5546
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13811
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 138
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4311
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11728
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6701
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5546
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13811
Składniki
Wyłóż dno tortownicy o średnicy 18 cm papierem do pieczenia. Pokrusz biszkopty na piasek (np. w malakserze) i wymieszaj z masłem. Wyłóż uzyskaną masą dno tortownicy i wstaw ją do lodówki. Podgrzej mleko do temperatury około 60 °C i rozpuść w nim żelatynę.
Połącz w dużej misce twaróg, kremówkę, cukier puder i cukier waniliowy. Zmiksuj. Połącz lekko przestudzoną żelatynę z łyżką masy twarogowej. Dodaj jeszcze kilka łyżek. Tak „zahartowaną” żelatynę wymieszaj dokładnie z resztą masy twarogowej.
Przełóż masę twarogową do tortownicy (odłóż kilka łyżek do dekoracji) i wyrównaj. Wstaw do lodówki na około 1-2 godziny – do czasu, aż masa nieco stężeje. Przygotuj galaretkę zgodnie z opisem na opakowaniu, ale w 250 ml wody. Odstaw do wystygnięcia.
Umyj truskawki i usuń z nich szypułki. Opłucz borówki. Rozsyp osuszone owoce na masie twarogowej i zalej ostrożnie przestudzoną galaretką. Wstaw z powrotem do lodówki. Gdy galaretka lekko stężeje, udekoruj wierzch sernika kilkoma kleksami masy twarogowej. Wstaw z powrotem do lodówki na 2-3 godziny – do całkowitego stężenia.