Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto zachód słońca jest tak bajeczny, że nie będziesz mógł oderwać od niego oczu, a potem – nie przestaniesz go jeść. Lekki, kremowy sernik i finezyjne, truskawkowe zawijasy na wierzchu tworzą duet doskonały. Jeśli nie masz całych truskawek do wykonania zwieńczenia ciasta, użyj konfitury, ale wtedy dosyp mniej cukru do sernika. A jeśli chcesz dodać element gorzkiej czekolady, spróbuj zastąpić klasyczne herbatniki czekoladowymi ciasteczkami. Tak czy inaczej, ten popisowy deser zrobi wrażenie na każdym, komu go podasz.
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 3754
Łosoś to ryba, która cieszy się dużą popularnością ze względu na swój delikat...
Odsłon: 174
Roladki z udek kurczaka to eleganckie i aromatyczne danie, które świetnie spr...
Odsłon: 1302
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 3754
Łosoś to ryba, która cieszy się dużą popularnością ze względu na swój delikat...
Odsłon: 174
Roladki z udek kurczaka to eleganckie i aromatyczne danie, które świetnie spr...
Odsłon: 1302
Składniki
Wysmaruj formę (25 x 30 cm) masłem. Herbatniki pokrusz palcami lub za pomocą robota kuchennego, połącz z rozpuszczonym masłem i wyłóż na dno blaszki. Wyrównaj i ubij mocno spód.
Umyj i pozbaw truskawki szypułek, następnie wrzuć je do garnka i zalej wodą. Zagotuj zawartość, po czym zmniejsz ogień i rozgnieć owoce drewnianą łyżką. Gotuj konfiturę około pół godziny po czym dodaj miód i mąkę kukurydzianą (przy czym mieszaj intensywnie, by nie dopuścić do powstania grudek). Zdejmij owoce z ognia, zblenduj i przetrzyj przez gęste sito, by pozbawić sos nasionek.
Utrzyj ser w mikserze, dodaj jogurt, miód i wanilię. Wbij jajko i utrzyj masę serową na puszysty krem, następnie przelej ją na herbatnikowy spód. Truskawkowy sos rozlej na wierzchu sera tworząc efekt szachownicy, a następnie za pomocą widelca lub wykałaczki stwórz finezyjne zawijasy. Wstaw sernik do pieca nagrzanego do 180°C i piecz przez 60 minut. Studź sernik przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, aby ciasto mogło powoli stygnąć. Sernik przechowuj w lodówce i podawaj schłodzony.