Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik zamojski jest szlachetny w smaku i elegancki w swoim wyglądzie. Łączy tradycyjne smaki z kruchym ciastem.
Wymiary formy: 25 cm x 35 cm.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6677
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6677
Składniki
W dużej misce wymieszaj mąkę pszenną z cukrem pudrem. Dodaj zimne masło pokrojone w kostkę. Rozetrzyj składniki palcami, aż powstanie kruszonka. Dodaj żółtka i szybko zagnieć ciasto, aż składniki się połączą. Uformuj kulę z ciasta.
Podziel ciasto na dwie części – większą (około ⅔) i mniejszą (około ⅓). Pierwszą rozwałkuj i wyłóż nią dno formy o wielkości około 25 cm x 35 cm lub podobną, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza na 10 minut aż się zarumieni. Mniejszą część ciasta zawiń w folię spożywczą i wstaw do zamrażarki na czas przygotowywania masy serowej.
W dużej misce umieść twaróg sernikowy. Dodaj cukier, proszek budyniowy oraz mleko w proszku i miksuj na niskich obrotach, aż składniki się połączą. Stopniowo dodawaj jajka, jedno po drugim, miksując tylko do połączenia składników. Nie miksuj zbyt długo, aby masa nie była zbyt rzadka.
Wylej masę serową na przygotowany kruchy spód, rozprowadzając ją równomiernie. Wyjmij mniejszą część ciasta z zamrażarki i zetrzyj ją na tarce o dużych oczkach bezpośrednio na wierzch masy serowej, tworząc kruszonkę. Wstaw sernik do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na 20 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 160 stopni Celsjusza i piecz dalej około 40 minut.