Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasteczkowy spód, śliwki, masa serowa i polewa czekoladowa. Wszystko razem bardzo fajnie się komponuje i całkiem nieźle smakuje.
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 11
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 11
Składniki
Herbatniki drobno pokruszyć. Można to zrobić robotem, lub blenderem. Można też włożyć do wytrzymałego woreczka i rozdrobnić wałkiem do ciasta. Do pokruszonych ciastek wlać roztopione masło i wymieszać. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć rozdrobnione herbatniki. Docisnąć i wyrównać. Na czas przygotowania masy serowej, włożyć tortownicę do lodówki.
Śliwki umyć i wypestkować. Twaróg zmielić dwa, lub trzy razy. Następnie dodać do niego jajka, cukier, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną i roztopione i przestudzone masło. Wszystko razem zmiksować na jednolitą masę. Na spodzie z herbatników ułożyć połówki śliwek, skórką do dołu. Na śliwki wyłożyć masę serową.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni, 70 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, ale nie otwierać go. Zostawić w nim sernik do wystudzenia. Kiedy sernik wystygnie, przygotować polewę. Śmietankę wlać do rondelka i podgrzać. Dodać połamaną na kawałki czekoladę i mieszać, aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka polewa. Tak przygotowaną polewą udekorować sernik