Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto zawiera ser więc można je nazwać sernikiem. Zawiera też jabłka więc po części jest jabłecznikiem. Na pewno jest proste i szybkie w przygotowaniu oraz pyszne i warte wypróbowania:)
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10751
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6185
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5363
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13080
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4829
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10751
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6185
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5363
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13080
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4829
Składniki
Najlepiej wybrać jabłka słodkie ale mało soczyste. Ich waga po starciu powinna być ok. 1 kg. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odciskamy lekko na sicie, żeby nie miały zbyt dużo soku i szybko /żeby nie ściemniały/ dodajemy do serka mascarpone. Mieszamy za pomocą miksera i dosładzamy według uznania.
Spód blaszki wykładamy kakaowymi herbatnikami. Na herbatniki wykładamy połowę masy, przykrywamy drugą warstwą herbatników, rozsmarowujemy resztę masy i ponownie przykrywamy herbatnikami. Wstawiamy do lodówki.
Gdy ciasto się chłodzi przygotowujemy polewę: masło roztapiamy na ogniu, dodajemy cukier puder i mieszamy do czasu aż otrzymamy jednolitą masę. Zdejmujemy z ognia, dodajemy kakao i mleko, energicznie mieszając łączymy składniki. Gotową polewą dekorujemy ciasto. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Uwaga: herbatników niczym nie nasączamy- one z czasem zmiękną od wilgotnej masy.