Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Co zrobić, gdy połowa rodziny uwielbia serniki, druga połowa odda wszystko za kawałek aromatycznej szarlotki, a ty nie masz całego wieczoru, by zajmować się wypiekami? Przygotuj sero-jabłecznik czyli sernik z jabłkami i kruszonką, który zachwyci każdego miłośnika domowych ciast. Kremowy sernik i wilgotna warstwa jabłkowa, przykryta maślaną kruszonką to propozycja na twoje popisowe ciasto.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22378
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14164
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4407
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43406
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 546
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 490
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22378
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14164
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4407
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43406
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 546
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 490
Składniki
Zacznij ciasto od kruszonki. Wsyp do miski mąkę, dodaj cukier i wymieszaj. Potnij kawałki zimnego masła i wyrób palcami ciasto, aby powstały grudki. Włóż kruszonkę do lodówki. Następnie wykonaj ciasto na spód. Wymieszaj mąkę, 100 g brązowego cukru i szczyptę soli. Wkrój w te składniki masło i zagnieć ciasto. Po czym zawiń w folię spożywczą i schładzaj pół godziny w lodówce. Wyjmij ciasto, rozwałkuj i wyłóż do natłuszczonej formy do pieczenia (ok.25 x 30 cm). Włóż ciasto do pieca nagrzanego do 180°C i piecz przez 15-20 minut lub do lekkiego zarumienienia. Po upieczeniu wystudź.
Obierz jabłka, pozbaw je gniazd nasiennych i pokrój na kawałki, a następnie wrzuć do miski. Wsyp 100 g cukru oraz przyprawy i dokładnie wymieszaj. Jeśli preferujesz ciasta z wyczuwalnymi, chrupiącymi jabłkami, wtedy wyłóż owoce bezpośrednio na podpieczony spód ciasta. A jeśli jabłka powinny być bardziej miękki, podsmaż je w garnku na wolnym ogniu przez kilkadziesiąt minut, by zmiękły i dopiero wtedy przedłóż na ciasto.
W dużej misce utrzyj ser, aż stanie się gładki. Dosyp 100 g cukru i nadal ucieraj, dodaj jajka i kilka kropli ekstraktu waniliowego. Gdy masa będzie miała jednolitą konsystencję, wylej ją na warstwę jabłek. Posyp wierzch wykonaną wcześniej kruszonką. Piecz przez 40-50 minut w 180°C, a przed pokrojeniem, wystudź ciasto całkowicie.