Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Co zrobić, gdy połowa rodziny uwielbia serniki, druga połowa odda wszystko za kawałek aromatycznej szarlotki, a ty nie masz całego wieczoru, by zajmować się wypiekami? Przygotuj sero-jabłecznik czyli sernik z jabłkami i kruszonką, który zachwyci każdego miłośnika domowych ciast. Kremowy sernik i wilgotna warstwa jabłkowa, przykryta maślaną kruszonką to propozycja na twoje popisowe ciasto.
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 785
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 348
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 6187
Przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki z twarogu, mąki i jajek...
Odsłon: 1381
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....
Odsłon: 2874
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 10059
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 785
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 348
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 6187
Przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki z twarogu, mąki i jajek...
Odsłon: 1381
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....
Odsłon: 2874
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 10059
Składniki
Zacznij ciasto od kruszonki. Wsyp do miski mąkę, dodaj cukier i wymieszaj. Potnij kawałki zimnego masła i wyrób palcami ciasto, aby powstały grudki. Włóż kruszonkę do lodówki. Następnie wykonaj ciasto na spód. Wymieszaj mąkę, 100 g brązowego cukru i szczyptę soli. Wkrój w te składniki masło i zagnieć ciasto. Po czym zawiń w folię spożywczą i schładzaj pół godziny w lodówce. Wyjmij ciasto, rozwałkuj i wyłóż do natłuszczonej formy do pieczenia (ok.25 x 30 cm). Włóż ciasto do pieca nagrzanego do 180°C i piecz przez 15-20 minut lub do lekkiego zarumienienia. Po upieczeniu wystudź.
Obierz jabłka, pozbaw je gniazd nasiennych i pokrój na kawałki, a następnie wrzuć do miski. Wsyp 100 g cukru oraz przyprawy i dokładnie wymieszaj. Jeśli preferujesz ciasta z wyczuwalnymi, chrupiącymi jabłkami, wtedy wyłóż owoce bezpośrednio na podpieczony spód ciasta. A jeśli jabłka powinny być bardziej miękki, podsmaż je w garnku na wolnym ogniu przez kilkadziesiąt minut, by zmiękły i dopiero wtedy przedłóż na ciasto.
W dużej misce utrzyj ser, aż stanie się gładki. Dosyp 100 g cukru i nadal ucieraj, dodaj jajka i kilka kropli ekstraktu waniliowego. Gdy masa będzie miała jednolitą konsystencję, wylej ją na warstwę jabłek. Posyp wierzch wykonaną wcześniej kruszonką. Piecz przez 40-50 minut w 180°C, a przed pokrojeniem, wystudź ciasto całkowicie.