Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik i makowiec w jednym - nic dodać nic ująć.
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 56
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 90
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5951
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 56
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 90
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5951
Składniki
Roztopić 50g masła (do masy serowej). Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Kruche ciasto: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. 2/3 ciasta wykleić dno formy.
Masa serowa: Wszystkie składniki zmiksować i wylać na przygotowany spód z kruchego ciasta.
Masa makowa: Z jednego jajka oddzielić białko od żółtka. Żółtko wymieszać z mlekiem. Masę makową wymieszać z białkiem i pozostałymi jajkami. Masę wyłożyć łyżką na masę serową i wyrównać powierzchnię.
Pozostałe kruche ciasto zagnieść z 2 łyżkami żółtka z mlekiem. Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy i wyciąć centymetrowe paski. Paski układać na cieście tworząc kratkę. Posmarować resztą żółtka. Piec 45 minut na dolnym poziomie piekarnika. Smacznego :)