Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cztery warstwy: delikatne ciasto, orzechowy mak, waniliowy ser i wyrazista czekolada. Wchodzicie w to?
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10572
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6104
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5342
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12973
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4725
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10572
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6104
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5342
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12973
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4725
Składniki
Mak zalać dwiema szklankami wody, dodać 1/4 kostki margaryny oraz pokrojone w dowolny sposób orzechy i gotować pod przykryciem przez około 15 minut.
Do maku dodać cukier migdałowy lub olejek, miód, dwa opakowania cukru wanilinowego, dwie łyżki kokosu, ćwierć łyżeczki soli oraz łyżkę bułki tartej, dokładnie wymieszać i odstawić.
Mąkę, proszek do pieczenia, pół szklanki cukru i dwie szczypty soli wymieszać.
Do mąki z poprzedniego etapu dodać jedno jajko oraz 1/4 kostki margaryny i zmiksować.
Przygotowanym ciastem wyłożyć dno natłuszczonej i wysypanej mąką tortownicy o średnicy około 26 cm.
Do lekko przestudzonego maku z etapu 2 dodać jedno jajko, dokładnie wymieszać i przełożyć do tortownicy na warstwę ciasta.
Ser, budyń waniliowy, jedno opakowanie cukru wanilinowego, jedno jajko i pół szklanki cukru zmiksować i przełożyć do tortownicy na wierzch maku.
Piec w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez godzinę.
Po upieczeniu ciasto wyjąć i pozostawić do wystudzenia.
1/5 kostki margaryny, 3 łyżki wody, 2/3 szklanki cukru i 3 łyżki kakao podgrzewać do połączenia składników.
Wystudzone ciasto polać ciepłą, ale nie gorącą polewą i udekorować według własnego pomysłu.