Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To pyszne ciasto nie jest specjalnie trudne. Owszem wymaga trochę czasu, ale z pewnością warto go poświęcić. Serdecznie polecam.
Zupa Pomidorowa ale z ... Z kiszonych na pikantnie , zielonych pomidorów , ta...
Odsłon: 50
Polecam. Łagodna pasta bez cebuli.
Odsłon: 87
Zupa Pomidorowa ale z ... Z kiszonych na pikantnie , zielonych pomidorów , ta...
Odsłon: 50
Polecam. Łagodna pasta bez cebuli.
Odsłon: 87
Składniki
Foremkę o wymiarach 24x28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotować spód. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski. Dodać cukier puder, jajko i pokrojone drobno zimne masło. Zagnieść szybko ciasto. Następnie zawinąć je w folię i dać do lodówki na pół godziny. Po tym czasie ciasto rozprowadzić palcami w foremce. Podpiec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C około 15 minut. Wystudzić. Mak gotować pięć minut. Poczekać aż napęcznieje. Resztę wody odlać. Zmielić go dwa-trzy razy. Do zmielonego maku dodać cukier, rodzynki, miękkie masło, aromat migdałowy i ubite na sztywno białka. Całość dokładnie wymieszać. Twaróg zmielić dwa razy. Dodać do niego jajka, budyń śmietankowy, miękkie masło, cukier i aromat pomarańczowy. Całość dokładnie utrzeć. Na wystudzony spód nakładać łyżką na przemian masę makową, a potem masę serową. Tak postępować na całej blaszce, aż do wyczerpania składników. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C 65-75 minut. Po upieczeniu zostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, aż ciasto całkiem wystygnie. Potem polewa z rozpuszczonej na parze białej czekolady i mleka. Ciasto dać do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.