Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Coś innego niż wszędobylskie pączki czy faworki. Wspaniałe ciasteczka, które robi się szybko i bardzo fajnie :-) Bazą ciasta jest ser biały, ciasto pięknie się zagniata, nie klei się. Po upieczeniu jest trochę jak ciasto francuskie :-)
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2467
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3406
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1479
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2186
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2467
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3406
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1479
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2186
Składniki
Wszystkie składniki ciasta dajemy do miski i zagniatamy ciasto. Zagniata się bardzo łatwo i przyjemnie :-)
Gdyby ciasto się kleiło należy podsypać mąką. Ciasto wałkujemy na grubość około 4 mm, kroimy na kwadraty Następnie na kwadrat nakładamy nadzienie (po przekątnej)
*Aby łatwiej nam było dawać nadzienie polecam marmoladę dać do szprycy. Jest dużo łatwiej niż łyżeczką. Następnie sklejamy przeciwległe boki kwadratu.Ważne by dobrze je skleić, tak by ciasteczka nie rozkleiły się w pieczeniu :-) Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia , smarujemy roztrzepanym jajkiem Pieczemy około 10 minut na złoty kolor w temperaturze 180 stopni.
Ostudzone ciasteczka oprószamy cukrem pudrem.