Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne pierożki serowe z nadzieniem,w sam raz do kawy.Łatwe do przygotowania.
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 1808
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2279
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 73
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 159
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1445
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 1808
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2279
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 73
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 159
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1445
Składniki
Zagnieść ciasto ze wszystkich składników. Następnie schłodzić go w lodówce przez 2h.
W czasie gdy ciasto jest w lodówce przygotować farsz. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Gotować je na małym ogniu kilka- kilkanaście minut. Często mieszać,żeby się nie przypaliły. Dosłodzić je wg uznania. Po zdjęciu z ognia ostudzić i dodać cynamon. (Jeżeli farsz jest za rzadki, dodać około 2 łyżki budyniu w proszku np.śmietankowego)
Wyjąć z lodówki.podzielić na dwie części,żeby łatwiej było rozwałkować. Wałkować na grubość około 5mm podsypując obficie mąką. Wykrawać krążki o średnicy około 8,5 cm ( tak żeby się mieściły w foremce do pierogów,żeby je ładnie skleić,ja wykorzystuję do wykrawania odwrotną stronę foremki).
Na wykrojony krążek nakładać farsz jabłkowy i formować pierożek. Gotowe pierożki układać na wysmarowanej blaszce w niewielkich odstępach.
Piec w temp.180 st, około 20 minut na ładny złoty kolor. Gdy pierożki są w piecu zrobić lukier. Do niewielkiej ilości cukru pudru dodać trochę wody,można dodać odrobinę soku z cytryny. Wymieszać lukier,powinien być gęsty żeby ładnie się trzymał na ciastkach,jeżeli jest za rzadki dosypać pudru,a jak za bardzo gęsty dodać odrobinę wody. Jeszcze ciepłe pierożki polukrować. Smacznego!!!