Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto drożdżowe z dodatkiem waniliowego serka nadziewane białą czekoladą i jagodami. Do tego posypane chrupiącą kruszonką. Pychota!
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 173
Najprostsze na świecie babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i szybkie w przygo...
Odsłon: 1335
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 173
Najprostsze na świecie babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i szybkie w przygo...
Odsłon: 1335
Składniki
Masło roztopić w mleku. Odstawić do ostygnięcia - mleko powinno być letnie. Do mleka z masłem dodajemy drożdże i cukier. Mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy resztę składników na ciasto - mąkę, jajko, serki homogenizowane. Zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Jeśli używacie rzadszych serków (typu Danio), może być konieczne dodanie większej ilości mąki. Ciasto odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce w naczyniu przykrytym bawełnianą ściereczką. Po tym czasie ciasto przekładamy na obsypaną mąką stolnicę i lekko rozwałkowujemy - wystarczy na 2cm. Ciasto posypujemy startą lub pokrojoną w małe kawałki czekoladą i jagodami.
Ciasto zawijamy w rulon i końce przyklepujemy, aby się nie rozklejały.
Wykładamy do natłuszczonej okrągłej formy (u mnie 26cm). Jeśli macie problem z zawijaniem ciast możecie pominąć rolowanie. Do formy wyłóżcie 1/3 ciasta, na to połowę czekolady i jagód, znów 1/3 ciasta, pozostałe dodatki i na górę ciasto. Po upieczeniu też będzie fajnie wyglądać.
Ciasto dociskamy, aby wypełniło całą formę i odstawiamy jeszcze na 10 minut. W tym czasie robimy kruszonkę. Zimne masło kroimy na mniejsze kawałki. Mieszamy z cukrem i mąką i zagniatamy. Ciasto posypujemy kawałkami kruszonki.
Pieczemy 30 minut w 180 stopniach.