Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne połączenie kruchego ciasta, sezamu i chałwy
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 951
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1053
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 2102
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 951
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1053
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 2102
Składniki
Ze składników na ciasto zagnieść szybko ciasto, podzielić na dwie części i schłodzić w lodówce ( ok. 2 godz.)
Blachę (25x 37) wyłożyć papierem i wylepić połową ciasta . Składniki masy sezamowej krótko podsmażamy i wykładamy na surowy placek. Piec ok. 30 -35 minut w 180 stopniach.
Ponownie blachę (25x 37) wyłożyć papierem i wylepić drugą połową ciasta. Placek posmarować dżemem i na to wylać pianę ubitą z białek, cukru (pod koniec ubijania dosypujemy wiórki). Piec j.w
Rozpuścić margarynę na patelni, dodajemy pokruszoną chałwę i mieszamy na wolnym ogniu aż do powstania jednolitej masy.
Na jeszcze ciepły placek z sezamem wylewamy masę chałwową. Po zastygnięciu przykrywamy upieczonym plackiem z pianą.
Ciasto dobre jest na drugi dzień a jeśli się uchowa to można je przechowywać nawet kilka dni. SMACZNEGO !!!