Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche ciasto, beza i śliwki to połączenie idealne na każdą okazję
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 26
Ciasteczka te przygotowałam z przepisu Kulinarneprzygody oto link do przepisu...
Odsłon: 16
To okrągłe francuskie ciasto przypomina ciasto galette des rois, które przygo...
Odsłon: 111
Przygotowałam to danie z przepisu Wałek oto link do przepisu; https://smaker...
Odsłon: 1994
Dzisiaj naleśniki przygotowane na świąteczne krokiety z kapustą i grzybami. P...
Odsłon: 9945
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 26
Ciasteczka te przygotowałam z przepisu Kulinarneprzygody oto link do przepisu...
Odsłon: 16
To okrągłe francuskie ciasto przypomina ciasto galette des rois, które przygo...
Odsłon: 111
Przygotowałam to danie z przepisu Wałek oto link do przepisu; https://smaker...
Odsłon: 1994
Dzisiaj naleśniki przygotowane na świąteczne krokiety z kapustą i grzybami. P...
Odsłon: 9945
Składniki
Śliwki umyj i osusz a następnie pozbądź się pestek i pokrój na małe kawałki. Białka oddziel od żółtek i ubij z nich pianę dodając szczyptę soli i cukier kryształ (dodaj cały cukier od razu na początku i ubijaj na średnich obrotach przez ok. 10 min, do czasu aż cały cukier się rozpuści.
Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, cukier waniliowy wymieszaj w dużej misce, dodaj miękkie masło i wyrób do uzyskania kruszonki. Dodaj żółtka i wyrób na jednolite, plastyczne ciasto. Podziel ciasto na trzy części, jedną nieco większą na spód i dwie nieco mniejsze. Tą nieco większą częścią ciasta wylep dno blaszki (24x24) wyłożonej papierem do pieczenia, następnie ponakłuwaj widelcem. Blaszkę z ciastem wstaw do zamrażalnika. Jedną z pozostałych części ciasta owiń folią spożywczą i również włóż do zamrażalnika. Do ostatniej części ciasta dodaj kakao i wyrób na jednolite ciasto. Owiń folią i włóż do zamrażalnika. W tym czasie piana z białek powinna być już dobrze ubita, odstaw mikser nie będzie już potrzebny. Blaszkę wyłożoną ciastem wyjmij z zamrażalnika i posyp spód równą warstwą kaszy manny. Na ciasto wyłóż przygotowane wcześniej śliwki i wyrównaj. Na śliwki zetrzyj na tarce o grubych otworach kakaowe ciasto. Następnie wyłóż ubitą pianę z białek, wyrównaj. Na wierzch ciasta zetrzyj jasną część ciasta. Piecz w temp. 180°C przez 35 min (grzałka góra-dół).