Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na tradycyjne śląskie ciasto z jabłkami - kołocz na cieście drożdżowym z obłędnym jabłkowym nadzieniem i posypką z kruchego ciasta. Deser palce lizać. Obowiązkowy punkt rodzinnych spotkań na Górnym Śląsku. Na jednym kawałku nigdy się nie kończy.
Pyszne ciasteczka kruch z ulubionym dżemem e zapraszam po przepis
Odsłon: 17647
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1775
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 15288
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 5239
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 9029
Pyszne ciasteczka kruch z ulubionym dżemem e zapraszam po przepis
Odsłon: 17647
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1775
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 15288
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 5239
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 9029
Składniki
Zacznij od przygotowania zaczynu do ciasta drożdżowego. Świeże drożdże pokrusz do miski. Dodaj pół szklanki ciepłego mleka, 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki. Składniki wymieszaj i dostaw w ciepłe miejsce na około 15 minut.
Pozostałą część mąki przesyp do miski, dodaj pozostałą część cukru, szczyptę soli. Dodaj rozpuszczone, lekko ciepłe masło, wbij dwa jajka. Na końcu dodaj wyrośnięty rozczyn. Zagnieć gładkie jednolite ciasto. Ciasto zagniataj do momentu, aż będzie całkowicie odchodzić od dłoni.
Ciasto drożdżowe pozostaw w misce, przykryj czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę.
Przygotuj nadzienie z jabłek. Jabłka obierz ze skórki i zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Do startych jabłek dodaj cukier i cynamon. Składniki wymieszaj. Odlej nadmiar soku do szklanki.
Przygotuj posypkę z kruchego ciasta. Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier, cukier z wanilią, jajka i masło. Składniki zagniataj dłońmi do momentu uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
Blachę piekarnika o wymiarach 25 x 35 cm wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Ciasto drożdżowe podziel na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj na prostokąt odpowiadający wymiarom blaszki. Na spód wyłóż pierwszą połowę drożdżowego ciasta. Ponakłuwaj je równomiernie widelcem. Na wierzch ciasta wyłóż masę jabłkową. Przykryj jabłka drugą połową rozwałkowanego drożdżowego ciasta.
Na górę wyłóż kruche ciasto - odrywaj po kawałku i układaj je jeden obok drugiego.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Śląskie ciasto z jabłkami piecz przez około 45 minut.