Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na tradycyjne śląskie ciasto z jabłkami - kołocz na cieście drożdżowym z obłędnym jabłkowym nadzieniem i posypką z kruchego ciasta. Deser palce lizać. Obowiązkowy punkt rodzinnych spotkań na Górnym Śląsku. Na jednym kawałku nigdy się nie kończy.
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3954
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 19959
Zimowe brownie pełne korzennych przypraw i zielonego lukru z dodatkiem matcha...
Odsłon: 3075
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 4321
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3954
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 19959
Zimowe brownie pełne korzennych przypraw i zielonego lukru z dodatkiem matcha...
Odsłon: 3075
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 4321
Składniki
Zacznij od przygotowania zaczynu do ciasta drożdżowego. Świeże drożdże pokrusz do miski. Dodaj pół szklanki ciepłego mleka, 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki. Składniki wymieszaj i dostaw w ciepłe miejsce na około 15 minut.
Pozostałą część mąki przesyp do miski, dodaj pozostałą część cukru, szczyptę soli. Dodaj rozpuszczone, lekko ciepłe masło, wbij dwa jajka. Na końcu dodaj wyrośnięty rozczyn. Zagnieć gładkie jednolite ciasto. Ciasto zagniataj do momentu, aż będzie całkowicie odchodzić od dłoni.
Ciasto drożdżowe pozostaw w misce, przykryj czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę.
Przygotuj nadzienie z jabłek. Jabłka obierz ze skórki i zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Do startych jabłek dodaj cukier i cynamon. Składniki wymieszaj. Odlej nadmiar soku do szklanki.
Przygotuj posypkę z kruchego ciasta. Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier, cukier z wanilią, jajka i masło. Składniki zagniataj dłońmi do momentu uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
Blachę piekarnika o wymiarach 25 x 35 cm wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Ciasto drożdżowe podziel na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj na prostokąt odpowiadający wymiarom blaszki. Na spód wyłóż pierwszą połowę drożdżowego ciasta. Ponakłuwaj je równomiernie widelcem. Na wierzch ciasta wyłóż masę jabłkową. Przykryj jabłka drugą połową rozwałkowanego drożdżowego ciasta.
Na górę wyłóż kruche ciasto - odrywaj po kawałku i układaj je jeden obok drugiego.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Śląskie ciasto z jabłkami piecz przez około 45 minut.