Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Już od ponad pięćdziesięciu lat świat podbijają bułeczki cynamonowe. Ten popularny wypiek pochodzi podobno z Ameryki, ale światową sławę zdobył dzięki niesamowitej popularności w Szwecji. Jak zrobić cinnamon rolls? Cynamonowe ślimaczki z ciasta drożdżowego to tania i pyszna alternatywa dla innych słodyczy. Przygotowanie ich to sama przyjemność, choć całość zajmuje trochę czasu. Jedno jest pewne: dla tych cynamonowych bułeczek warto się poświęcić. Poznajcie nasz przepis na bułeczki cynamonowe!
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5333
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 875
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11769
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5067
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1331
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5333
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 875
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11769
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5067
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1331
Składniki
Z drożdży, 1 łyżki cukru i 2 łyżek ciepłego mleka przygotować rozczyn, odstawić na 10 minut aby drożdże zaczęły pracować.
Wymieszać w dużym naczyniu pozostałe składniki: mąkę pszenną, pozostały cukier, pozostałe mleko, rozpuszczone i przestudzone masło, sól i jajko, na koniec dodać rozczyn. Wyrobić ciasto (najlepiej mikserem) i odstawić w ciepłe miejsce, aby podwoiło objętość na około 60 minut.
Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią, aby je odgazować , lekko zagnieść, razie potrzeby podsypując mąką i rozwałkować na prostokąt.
Prostokąt posmarować miękkim masłem, posypać cukrem i cynamonem, zwinąć w rulon i kroić na równe kawałki.
Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, układać kawałki ciasta wzorkiem do góry jeden, koło drugiego, zostawiając między nimi odstępy.
Ślimaczki przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut aby podrosły.
Wyrośnięte ślimaczki piec w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przy grzaniu góra-dół przez 20 minut, aż nabiorą złotego koloru.
Po wyciągnięciu z piekarnika studzić w foremce, w międzyczasie przygotować polewę: masło, cukier puder, serek kremowy, sól, esencję waniliową i mleko zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji, dekorować przestudzone ślimaczki.