Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne drożdżowe ślimaczki z serem i jagodami, zaspokoją głód niejednego łasucha i wielbiciela drożdżowych wypieków :)
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6921
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6921
Składniki
Ciasto: Z dwóch łyżek mleka, 2 łyżek mąki, 1 łyżki cukru i rozkruszonych drożdży robimy zaczyn i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Resztę mąki mieszamy z pozostałym cukrem, solą, dodajemy roztopione i przestudzone masło, roztrzepane jajko, resztę mleka i cały zaczyn i dokładnie wszystko wyrabiamy (ok. 10 minut w mikserze). Gotowe ciasto odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę, aż podwoi objętość. Po tym czasie ciasto krótko wyrabiamy i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach ok 30x40 cm i smarujemy nadzieniem i posypujemy równomiernie jagodami. Tak przygotowane ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Gotowy rulon kroimy na 12 równych części, które układamy obok siebie w blaszce o wymiarach ok. 24x34 cm wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Wyrośnięte ślimaczki pieczemy ok. 20-25 min.w 180 stopniach aż ładnie się zrumienią. Ostudzone drożdżówki polewamy lukrem. Smacznego :)
Nadzienie: serek i cukry dokładnie mieszamy.
Lukier: Cukier puder ucieramy z wodą i powstałym lukrem polewamy ślimaczki.