Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Śliwkowa pychotka to domowe, pachnące rodzinną atmosferą ciasto. Łączy w sobie delikatny spód, soczyste śliwki i chrupiącą kruszonkę.
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 954
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 430
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 15301
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1880
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 954
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 430
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 15301
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1880
Składniki
Śliwki umyj, osusz, przekrój na pół i pozbądź się pestek. Przekrój je jeszcze na pół.
Przygotuj najpierw kruszonkę. Miękką margarynę połącz z cukrem, przesianą mąką i szczyptą soli. Zagnieć palcami lub mikserem, aż powstanie kruszonka. Odstaw do lodówki.
Teraz przejdź do przygotowania ciasta. Margarynę podgrzej w rondelku. Nie musi być w pełni rozpuszczona, ale ciepła. Ucieraj z cukrem, dodając kolejno po jednym jajku. Wsyp przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, następnie wlej mleko i wymieszaj na gładką masę.
Blachę z wysokim brzegiem wysmaruj tłuszczem. Wylej ciasto, wyrównaj powierzchnię. Na cieście rozłóż gęsto śliwki (skórką do dołu). Na wierzch obficie posyp kruszonkę.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 180°C przez około 40–50 minut do zarumienienia kruszonki.