Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarta Tatin, czyli odwrócone ciasto z owocami, tym razem nie z jabłkami jak oryginalna tarta, ale ze śliwkami i cynamonem. Ciasto jest gotowe w niecałą godzinę i świeże smakuje najlepiej.
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 1482
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 70
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 4457
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 1482
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 70
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 4457
Składniki
Wymieszac make, sól i proszek do pieczenia w jednej misce. Ubic miekkie maslo z cukrem az masa bedzie puszysta i dodac jajka i ekstrat waniliowy.
Wszystko znowu wymieszac i dodac do masy suche skladniki i mleko. Nie mieszac zbyt dlugo.
Polaczyc maslo, brazowy cukier, cynamon i sok z cytryny az do skarmelizowania.
Pokroic sliwki na waskie kawalki w formie cwiartek i ulozyc je w jednej warstwie na dnie foremki.
Polac sliwki mieszanka brazowego cukru z cynamonem i równomiernie ulozyc na nich ciasto. Rozgrzac piekarnik do 190° C i piec ciasto 40-45 min, albo do suchego patyczka.
Po upieczeniu pozostawic ciasto w formie do ostygniecia na 5 minut, nastepnie wyjac z formy do góry dnem i ewentualnie posypac cukrem pudrem.