Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W miarę szybkie kakaowe kruche ciasto, lekko kwaskowate dzięki śliwkom i aromatyczne dzięki przyprawom
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2654
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20160
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 570
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 762
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7199
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2654
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20160
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 570
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 762
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7199
Składniki
Z mąki, margaryny, żółtek, 3 łyżek cukru, proszku do pieczenia i kakao zagnieść kruszonkę i włożyć na dużą blachę (ok. 25 x 35 cm - ja zrobiłam w większej i wyszło trochę za niskie). Odrobinę kruszonki zostawić do posypania wierzchu.
Wydrążone śliwki pokroić w ćwiartki i wymieszać w misce z Przyprawą do kawy i deserów firmy Kamis w formie młynka. Dla tych którzy jej nie znają: naprawdę polecam. To mieszanka cynamonu, cukru kandyzowanego, goździków, kardamonu i wanilii. Używam jej do kawy, ciast czy naleśników. Kosztuje ok 8 zł, bardzo wydajna (mam 2 lata a nie zużyłam połowy słoiczka). Jest w formie młynka więc trudno ocenić, ile jej daję do śliwek - ale naprawdę sporo (kilkadziesiąt machnięć młynkiem ;)) Aromatyczne śliwki wyłożyć na ciasto
Ubić pianę z białek na sztywno, dodać 1 szkl cukru, cukier waniliowy i mąkę. Pianę wyłożyć na blachę, posypać resztą kruszonki. Piec ok 40 min w 165-170 st. (ja ze względu na pianę piekę na niższym poziomie piekarnika niż inne ciasta)