Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To ciasto łączy w sobie pyszny krem śmietankowo-orzechowy, delikatne biszkopty i orzeźwiający mus jabłkowy. Nie wymaga wiele pracy, a efektownie się prezentuje i jest bardzo smaczne.
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326515
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12097
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16909
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5534
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326515
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12097
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16909
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5534
Składniki
Ciasto: Jaja utrzeć z cukrem przy pomocy miksera na puszystą masę. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, mleko, aromat waniliowy i ponownie utrzeć. Po chwili, ciągle ucierając, wąską strużką wlać olej. Przełożyć ciasto na blaszkę o wymiarach 36x23 cm wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 40 minut, do „suchego patyczka”. Po upieczeniu ciasto wystudzić i nasączyć połową ponczu.
Mus owocowy: Obrane i starte jabłka umieścić w rondelku z wodą i cukrem i prażyć do uzyskania konsystencji marmolady, w razie potrzeby dolewając więcej wody. Zdjąć rondelek z ognia, wsypać galaretkę cytrynową i dokładnie wymieszać mus. Lekko przestudzone jabłka wyłożyć na ciasto, a na nich ułożyć naponczowane biszkopty.
Krem: Żelatynę zalać dwiema łyżkami zimnej wody. Resztę wody mocno podgrzać i rozpuścić w niej napęczniałą żelatynę. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, a następnie, ciągle ubijając, dodawać partiami serek mascarpone. Pod koniec ubijania powoli wlewać wystudzoną żelatynę. Na koniec wmieszać łyżką posiekane orzechy włoskie.
Po wystudzeniu musu owocowego rozsmarować krem na biszkoptach, udekorować ciasto startą czekoladą i wstawić je do lodówki aby stężało.