Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak tylko zobaczyłam te rożki na którymś z blogów, wiedziałam,że prędzej czy później znajdą się na moim stole. Przepis z małymi modyfikacjami.
Domowe wafle do deser mojego dzieciństwa z masą orzechową, dżemem z czarnej p...
Odsłon: 28
Cytrynowy krem do tortu na bazie jajek z masłem i soku z cytryny jest bardzo...
Odsłon: 53
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 47
Przełożony powidłami piernik kasztelański to szybki w przygotowaniu wariant ś...
Odsłon: 2551
Domowe wafle do deser mojego dzieciństwa z masą orzechową, dżemem z czarnej p...
Odsłon: 28
Cytrynowy krem do tortu na bazie jajek z masłem i soku z cytryny jest bardzo...
Odsłon: 53
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 47
Przełożony powidłami piernik kasztelański to szybki w przygotowaniu wariant ś...
Odsłon: 2551
Składniki
Mleko w proszku rozpuścic w niepełnej szkl. wody (zostawiając 3-4 łyżki na rozrobienie mąki ziemniaczanej). Zagotowac mleko dodając cukier, cukier waniliowy i kaszkę. Gotowac kilka minut,aż kaszka powiększy objętosc. Dodac rozrobioną w wodzie mąkę ziemniaczaną i bardzo szybko i dokładnie mieszac, aby nie powstały grudnki. Pozostawic do ostygnięcia. Z tak przygotowanej masy powstanie dosc gęsty budyń.
Piekarnik nagrzac do 180-200 stopni C. Ciasto francuskie pokroic na kwadraty 8x8cm (pozostaną małe skrawki). Nałożyc po łyżce masy na środek każdego kwadrata, który następnie zlepic dokładnie w trójkąt. Powstałe trójkąty układac na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec do momentu wyrośnięcia i zrumienienia ciasta. Upieczone wystudzic.
Przygotowac syropową polewę - zagotowac 1/2 szkl. wody, 1/2 szkl. cukru i łyżeczkę soku z cytryny. Gotowac aż powstanie syrop. Chwilę ostudzic - powinien w tym czasie zgęstniec. Gotowym syropem polac rożki.