Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kupiłam foremki silikonowe w kształcie serduszek z myślą o dniu św. Walentego. Ciasteczka upiekłam również z tą właśnie myślą i oto są! Delikatne. puszyste, kokosowe, oblane czekoladą serduszka dla zakochanych. Co Wy na to?
Kluski leniwe to delikatne i szybkie do przygotowania danie z ziemniakow, mąk...
Odsłon: 151
Polecam.
Odsłon: 1688
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1749
Kluski leniwe to delikatne i szybkie do przygotowania danie z ziemniakow, mąk...
Odsłon: 151
Polecam.
Odsłon: 1688
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1749
Składniki
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier. Całość ubijamy jeszcze kilka minut,na wolnych obrotach miksera. Następnie do białek wsypujemy mak i kokos. Masę delikatnie mieszamy drewnianą łyżką, aż do połączenia składników. Gotową masą wypełniamy całe foremki, ponieważ ciasto nie rośnie zbyt wysoko. Ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Czas pieczenia to 15 do 20 minut. Upieczone ciasteczka lekko studzimy, wyjmujemy z foremek, oblewamy czekoladą (ja nabijam ciastko na widelec i zwyczajnie zamaczam w czekoladzie), obsypujemy kokosem.
Uwaga 1: Foremki, zanim nałożymy do nich masę, najlepiej posmarować tłuszczem. Mnie to umknęło i miałam mały problem z wyciągnięciem upieczonych ciasteczek. Uwaga 2: Z podanych proporcji powstaje 12 ciastek.
Przygotowanie polewy czekoladowej. To proste: Wszystkie składniki wkładamy do rondelka, podgrzewamy na małym ogniu, doprowadzając do wrzenia. Pamiętamy przy tym, aby cały czas mieszać nasze produkty, co zapobiegnie przypaleniu kakao. Po kilku minutach składniki powinny nam się ładnie rozpuścić i utworzyć płynną, jednolitą polewę czekoladową. Happy Valentine's Day