Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bobalki to słodkie drożdżowe ciastka, które serwuje się z okazji Wigilii na Słowacji. Polane są one miodem i posypane makiem. Można spotkać je również w wersji wytrawnej, jednak my wolimy je zajadać na słodko.
Burrito to pyszna propozycja na obiad lub ciepłą kolację. Idealna, kiedy brak...
Odsłon: 104
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 9041
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 122
Burrito to pyszna propozycja na obiad lub ciepłą kolację. Idealna, kiedy brak...
Odsłon: 104
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 9041
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 122
Składniki
Uwaga: Masło, które jest potrzebne w przepisie, powinno być w temperaturze pokojowej.
Mleko podgrzej, powinno być letnie, niegorące. Wkrusz do niego drożdże, dodaj cukier, masło i sól. Całość dokładnie wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw na 10 minut do wyrośnięcia.
Do dużej miski przesiej mąkę. Następnie wlej drożdżowy zaczyn i wyrób dłońmi gładkie ciasto. Przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na co najmniej 1 godzinę.
Stolnicę posyp odrobiną mąki. Wyłóż ciasto i podziel na 20 równych części. Każdą z nich uformuj w kulkę i ułóż na natłuszczonej blaszce. Ponownie przykryj i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
Gdy bułeczki będą rosnąć, zrób polewę. Miód przelej do garnuszka, wsyp mak, dokładnie wymieszaj i całość zagotuj. Odstaw do przestudzenia.
Bobalki piecz w 160 stopniach Celsjusza z opcją termoobiegu przez 20 minut, do zarumienia. Bułeczki podczas pieczenia się połączą.
Po wyciągnięciu pozwól im odpocząć przez 5-7 minut, następnie porozdzielaj je i przełóż do dużej miski. Wlej mak z miodem i całość dokładnie wymieszaj.