Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bobalki to słodkie drożdżowe ciastka, które serwuje się z okazji Wigilii na Słowacji. Polane są one miodem i posypane makiem. Można spotkać je również w wersji wytrawnej, jednak my wolimy je zajadać na słodko.
Roladki z udek kurczaka to eleganckie i aromatyczne danie, które świetnie spr...
Odsłon: 2116
Łosoś to ryba, która cieszy się dużą popularnością ze względu na swój delikat...
Odsłon: 423
Przepis na mini pączki serowe, proste i szybkie do zrobienia. Pączki mięciutk...
Odsłon: 1169
Preparowana gryka lub ryż świetnie nadają się do chrupiącej panierki. Ryba w...
Odsłon: 49
Szukasz oryginalnego przepisu na karnawałowe pączki? Zainspiruj się przepisem...
Odsłon: 32409
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 132
Roladki z udek kurczaka to eleganckie i aromatyczne danie, które świetnie spr...
Odsłon: 2116
Łosoś to ryba, która cieszy się dużą popularnością ze względu na swój delikat...
Odsłon: 423
Przepis na mini pączki serowe, proste i szybkie do zrobienia. Pączki mięciutk...
Odsłon: 1169
Preparowana gryka lub ryż świetnie nadają się do chrupiącej panierki. Ryba w...
Odsłon: 49
Szukasz oryginalnego przepisu na karnawałowe pączki? Zainspiruj się przepisem...
Odsłon: 32409
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 132
Składniki
Uwaga: Masło, które jest potrzebne w przepisie, powinno być w temperaturze pokojowej.
Mleko podgrzej, powinno być letnie, niegorące. Wkrusz do niego drożdże, dodaj cukier, masło i sól. Całość dokładnie wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw na 10 minut do wyrośnięcia.
Do dużej miski przesiej mąkę. Następnie wlej drożdżowy zaczyn i wyrób dłońmi gładkie ciasto. Przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na co najmniej 1 godzinę.
Stolnicę posyp odrobiną mąki. Wyłóż ciasto i podziel na 20 równych części. Każdą z nich uformuj w kulkę i ułóż na natłuszczonej blaszce. Ponownie przykryj i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
Gdy bułeczki będą rosnąć, zrób polewę. Miód przelej do garnuszka, wsyp mak, dokładnie wymieszaj i całość zagotuj. Odstaw do przestudzenia.
Bobalki piecz w 160 stopniach Celsjusza z opcją termoobiegu przez 20 minut, do zarumienia. Bułeczki podczas pieczenia się połączą.
Po wyciągnięciu pozwól im odpocząć przez 5-7 minut, następnie porozdzielaj je i przełóż do dużej miski. Wlej mak z miodem i całość dokładnie wymieszaj.