Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli lubisz korzenno-orzechowe ciasta ten przepis z pewnością przypadnie Ci do gustu. Ciasto imbirowo-piernikowe z pekanami sprawdzi się zarówno na świątecznym stole, jak i w roli weekendowego deseru, który możecie zaserwować bliskim do popołudniowej kawy. Z pewnością wszyscy będą zachwyceni jego smakiem.
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5687
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 72
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 105
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 600
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5687
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 72
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 105
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 600
Składniki
Do malaksera przełóż mąkę, imbir, orzechy, startą na tarce o grubych oczkach marchewkę, sodę oraz przyprawę korzenną. Zmiksuj wszystko w trybie pulsacyjnym, aby orzechy rozdrobniły się na mniejsze kawałki wyczuwalne w cieście.
W mikserze utrzyj miękkie masło z cukrem do momentu uzyskania jasnej i puszystej masy. Następnie dodaj jajka i ponownie zmiksuj do momentu uzyskania jednolitej masy. Dodaj przygotowane wcześniej suche składniki, wodę oraz miód. Zmiksuj do połączenia wszystkich składników.
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie przelej do niej ciasto. Piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 40-45 minut (do suchego patyczka. Wyjmij z piekarnika i poczekaj na to aż ciasto przestygnie. Podziel je na dwa blaty, a z jednego z nich zetnij około pół centymetra, aby rozkruszyć go do dekoracji.
Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania kremu przełoż do miksera, a następnie ubij je na sztywną i gęstą masę (może to zająć kilka minut).
Na wyższym z blatów ciasta rozsmaruj 2/3 kremu. Następnie przykryj go drugim blatem, rozsmaruj na nim pozostały krem, a wierzch udekoruj pokruszonym ciastem, które wcześniej zostało odkrojone. Odstaw ciast o schłodzenia w lodówce na 2-3 godziny.