Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną i galaretką to super ciacho do popołudniowej kawki i nie tylko. Nazwałam tą roladą smerfową, bo ma właśnie taki smerfowy kolor. A przede wszystkim jest mega pyszna i na pewno zaciekawi gości. Świetny pomysł na ciasto na kinderbal.
Szybka i smaczna
Odsłon: 14110
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 59
Szybka i smaczna
Odsłon: 14110
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 59
Składniki
Dzień wcześniej rozpuści galaretkę borówkową w 400 ml gorącej wody, po wystudzeniu przelać do prostokątnego naczynia i włożyć do lodówki. Następnego dnia godzinę przed planowanym robieniem ciasta rozpuścić galaretkę szafirową i 1 łyżeczkę żelatyny w 200 ml gorącej wody i wystudzić. Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski lub misy robota wbić całe jajka, wsypać 100 g cukru i całość ubić na puszystą masę. Obie mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, następnie wyłożyć biszkopt i rozsmarować go cienko na całej powierzchni. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 12 minut. Po wyjęciu biszkopt od razu przełożyć na bawełniany ręcznik kuchenny, zdjąć papier i zwinąć biszkopt razem z ręcznikiem w roladę. Pozostawić do wystudzenia.
Galaretkę borówkową pokroić na małe kawałki. Śmietanę ubić na sztywno, wlać galaretkę szafirową i całość dokładnie wymieszać. Dodać kawałki galaretki i raz jeszcze delikatnie wymieszać. Biszkopt rozwinąć, rozsmarować na nim bitą śmietanę z galaretką i ponownie zwinąć. Włożyć do lodówki na min. 2 godziny, a najlepiej na całą noc. SMACZNEGO!!!