Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Śmietankowa szarlotka swoją nazwę zawdzięcza masie śmietankowej wieńczącej górę wypieku. Połączenie słodkiej śmietanki z jajkami i budyniem nadaje ciastu niesamowitej delikatności. Szarlotka śmietankowa będzie świetną alternatywą dla klasycznych szarlotek pieczonych na kruchym cieście.
blaszka 30 x 20 cm
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 146
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4335
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11765
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6727
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5562
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13851
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 146
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4335
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11765
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6727
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5562
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13851
Składniki
Do miski wsyp mąkę, dodaj proszek do pieczenia, cukier, żółtka jaj. Margarynę zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Zagnieć gładkie, jednolite ciasto. Następnie uformuj z niego kulkę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki.
W międzyczasie obierz jabłka, pokrój je na cienkie plasterki, przełóż do miski, dodaj cynamon, całość wymieszaj.
Blaszkę o wymiarach 20 x 30 cm wyściel papierem do pieczenia.
Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj na wielkość blaszki. Wylep nim spód i brzegi formy. Ciasto ponakłuwaj widelcem.
Piekarnik rozgrzej do 220 stopni. Wstaw blaszkę ze spodem. Piecz około 15 minut - do lekkiego zrumienienia ciasta.
Zapieczony spód wyjmij z piekarnika. W górę wyłóż jabłka z cynamonem. Blaszkę włóż ponownie do piekarnika. Zmniejsz temperaturę pieczenia do 170 stopni. Spód z jabłkami piecz przez kolejne 30 minut.
Do miski wbij dwa całe jajka i dwa pozostałe biała. Dodaj cukier. Składniki ubij na puszystą masę. Następnie wsyp opakowanie budyniu i dodaj schłodzoną, słodką śmietankę. Składniki zmiksuj.
Wyciągnij ciasto z jabłkami z piekarnika. Na górę wypieku wylej masę śmietankową. Szarlotkę ponownie wstaw do piekarnika. Szarlotkę śmietankową piecz przez godzinę do zrumienienia.