Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczne śmietankowe ciasteczka. Robi się je z kilku składników, bardzo szybko. Najbardziej lubię je w wersji z orzechami włoskimi, ale można je również upiec z innymi bakaliami lub bez niczego i później polukrować.
Przepis dnia
Doskonały w smaku sernik śmietankowo-kakaowy na ciasteczkowym spodzie, upiecz...
Odsłon: 524
Surówkę z pora można przygotować na wiele różnych sposobów. Najczęściej jedna...
Odsłon: 1395
Polecam. Pychota. Samo dobro.
Odsłon: 732
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 1311
Szybkie i puszyste placuszki to super pomysł na ciepłe śniadanie, deser czy p...
Odsłon: 330
Przepis dnia
Doskonały w smaku sernik śmietankowo-kakaowy na ciasteczkowym spodzie, upiecz...
Odsłon: 524
Surówkę z pora można przygotować na wiele różnych sposobów. Najczęściej jedna...
Odsłon: 1395
Polecam. Pychota. Samo dobro.
Odsłon: 732
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 1311
Szybkie i puszyste placuszki to super pomysł na ciepłe śniadanie, deser czy p...
Odsłon: 330
Składniki
Do miski wsypać mąkę, dodać pokrojoną na kawałki margarynę, cukier puder, śmietanę i zagnieść gładkie ciasto (jeżeli składniki ciasta nie będą chciały się połączyć można dodać łyżkę zimnej wody). Zagniecione ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 2 godziny. Schłodzone ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na placek o grubości ok. 5 mm. Foremkami wykrawać ciasteczka. Białko rozkłócić widelcem z dwoma łyżkami cukru i pędzelkiem smarować ciasteczka. Posmarowane białkiem ciasteczka posypywać orzechami, makiem lub sezamem i lekko dociskać. Ciasteczka ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (ciasteczka w czasie pieczenia nie rosną, więc nie trzeba zachowywać dużych odstępów). Blachę z ciasteczkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra i dół) i piec ok. 10 minut (do zezłocenia). Upieczone ciasteczka studzić na kratce, a następnie przechowywać w zamkniętym pojemniku.