Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
torcik łatwy w przygotowaniu, lekki, smaczny, cieszy podniebienie i oko :-)
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 13974
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9426
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2028
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4033
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 602
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 294
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 13974
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9426
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2028
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4033
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 602
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 294
Składniki
Biszkopt (piekę dzień wczesniej, łatwiej się kroi): Białka należy ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo po 1 łyżce cukier, ciągle miksując do rozpuszczenia się cukru. Nastepnie dodawać po 1 żółtku, po każdym miksując ok. 2 min. Dodać przesiany budyń z maką i proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. Ciasto wylać do formy (śr. 21-22cm) wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Piec w temp. 175 stopni ok. 25-30 min (do tzw. suchego patyczka). Biszkopt po wyjęciu z pieca upuścić z wysokości ok. 40-50cm. Odstawić do wystudzenia. Krem: Schłodzone śmietankę i serek mascarpone umieścić w misce, dodać cukier puder i ubijać do uzyskania gęstej masy. Truskawki umyć, usunąć szypułki, kilka większych odłozyć do dekoracji. Resztę pokroić w plastry. Biszkopt przekroić wzdłuz na 3 krążki. Na talerz lub paterę wyłożyć pierwszy blat, delikatnie naponczować, wyłożyć 1/3 kremu, wyrównać, ułozyć część platerków truskawek. Połozyć kolejny blat, delikatnie naponczować, powtórzyć czynność z kremem i trauskawkami. Na wierzch ułożyć trzeci blat, delikatnie naponczować. Wierzch i boki posmarować resztą kremu. Udekorować truskawkami. Schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc.
Smacznego :-)