Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
torcik łatwy w przygotowaniu, lekki, smaczny, cieszy podniebienie i oko :-)
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5287
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 838
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11712
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5057
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1307
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5287
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 838
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11712
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5057
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1307
Składniki
Biszkopt (piekę dzień wczesniej, łatwiej się kroi): Białka należy ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo po 1 łyżce cukier, ciągle miksując do rozpuszczenia się cukru. Nastepnie dodawać po 1 żółtku, po każdym miksując ok. 2 min. Dodać przesiany budyń z maką i proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. Ciasto wylać do formy (śr. 21-22cm) wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Piec w temp. 175 stopni ok. 25-30 min (do tzw. suchego patyczka). Biszkopt po wyjęciu z pieca upuścić z wysokości ok. 40-50cm. Odstawić do wystudzenia. Krem: Schłodzone śmietankę i serek mascarpone umieścić w misce, dodać cukier puder i ubijać do uzyskania gęstej masy. Truskawki umyć, usunąć szypułki, kilka większych odłozyć do dekoracji. Resztę pokroić w plastry. Biszkopt przekroić wzdłuz na 3 krążki. Na talerz lub paterę wyłożyć pierwszy blat, delikatnie naponczować, wyłożyć 1/3 kremu, wyrównać, ułozyć część platerków truskawek. Połozyć kolejny blat, delikatnie naponczować, powtórzyć czynność z kremem i trauskawkami. Na wierzch ułożyć trzeci blat, delikatnie naponczować. Wierzch i boki posmarować resztą kremu. Udekorować truskawkami. Schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc.
Smacznego :-)