Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i orzeźwiające ciasto z borówkami.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10637
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4786
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 878
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9060
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1337
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10637
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4786
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 878
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9060
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1337
Składniki
3 galaretki rozpuszczam w połowie wody podanej na opakowaniu. Pozostawiam do przestudzenia i wkładam do lodówki, jednocześnie pilnuję, by całkowicie nie stężała. Do wykonania ciasta potrzebna jest półpłynna galaretka.
Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiewam do głębokiego talerza. Oddzielam białka od żółtek. Białka ubijam z solą na sztywną pianę, następnie wciąż miksując dodaję cukier - łyżka po łyżce. Nie przerywając miksowania, dodaję kolejne składniki, najpierw żółtka, jedno po drugim, a następnie mąkę z proszkiem, łyżka po łyżce. Gotowe ciasto przelewam na tortownicę wyłożoną papierem. Piekę około 25 minut w 170 stopniach C, przed wyjęciem z pieca warto sprawdzić, czy ciasto się upiekło za pomocą długiej wykałaczki.
Kolejne kroki podejmuję dopiero, gdy galaretka zacznie lekko tężeć. Będzie jeszcze płynna, ale znacznie zwiększy swoją gęstość. Wtedy zabieram się za ubijanie śmietany. Następnie do ubitej śmietany dodaję stopniowo galaretkę. Oba składniki łączę ze sobą za pomocą miksera.
Odcinam wierzchnią część ciasta, nie będzie już potrzebna, można ją zjeść. Spodnią część nasączam herbatą. Na biszkopt wykładam śmietanowo-galaretkową masę, wyrównuję jej powierzchnię. Blachę zawijam w folię i wkładam do lodówki na około godzinę. gdy masa stężeje, układam na niej borówki.
Opakowanie galaretki rozpuszczam w 2 szklankach wody. Gdy galaretka zgęstnieje, ale będzie jeszcze płynna, wykładam ją na borówki. Ciasto wkładam do lodówki. Będzie gotowe, gdy galaretka całkowicie stężeje.