Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto bez pieczenia dla fanów słodkich deserów. Jest tak dobre, że zdecydowanie za szybko znika :) Smacznego!
Mikser
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5463
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 971
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11910
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5105
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1395
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5463
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 971
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11910
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5105
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1395
Składniki
Przygotuj budyń: żółtka, mąki i cukier dokładnie rozmieszaj w 1 szklance mleka. Pozostałe mleko zagotuj aż zacznie kipieć. Wlej ostrożnie przygotowaną wcześniej mieszankę, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Zagotuj. Budyń zdejmij z kuchenki i całkowicie ostudź - na wierzch połóż folię spożywczą, aby nie powstał kożuch).
Przygotuj masę budyniową: masło wyjmij wcześniej z lodówki - powinno być miękkie. Przełóż masło do misy i ubijaj mikserem, aż zrobi się puszyste (ok. 3 min.) Do masła dodawaj budyń, najlepiej w porcjach po 2-3 łyżki, cały czas ubijaj. Do masy dodaj połowę puszki kajmak i całość masła orzechowego.
Przygotuj większą formę (ok. 36x25 cm) i wyłóż ją papierem do pieczenia. Połóż pierwszą warstwę herbatników i nałóż na nią warstwę kremu budyniowego. Jeśli masz więcej orzeszków, możesz nimi posypywać (posiekanymi lub w całości) warstwę kremu. Warstwy ciasta układaj na przemian w opisanej kolejności. Po ułożeniu wszystkich warstw, wierzch posmaruj resztą kajmaku (kajmak najlepiej chwilę miksować, aby stał się bardziej płynny i łatwo się rozprowadził). Polej roztopioną czekoladą wymieszaną z olejem i posyp orzeszkami ziemnymi.
Przygotowane ciasto przechowuj w chłodnym miejscu lub w lodówce. Snickers najlepiej smakuje na drugi dzień, dlatego polecam go przygotować dzień wcześniej :)