Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis znalazłam u "kwestia smaku", jest mocno czekoladowy, bo zrobiony z ciasta brownie.
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 121
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 76
Przepis na puszyste naleśniki ze słodkim farszem z orzechów i rodzynek polane...
Odsłon: 482
Faworki, nazywane także chrustem, to słodki przysmak, którego nie może zabrak...
Odsłon: 5153
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 121
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 76
Przepis na puszyste naleśniki ze słodkim farszem z orzechów i rodzynek polane...
Odsłon: 482
Faworki, nazywane także chrustem, to słodki przysmak, którego nie może zabrak...
Odsłon: 5153
Składniki
Robimy spody: Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Roztopić czekoladę w rondelku razem z masłem, uważając aby nie podgrzać za bardzo masy, ostudzić. Jajka ubić na puszystą pianę razem z cukrem (około 10 minut), następnie wymieszać z ostudzoną masą czekoladową. Na koniec delikatnie połączyć z przesianą mąką. Masę wylać do przygotowanych wcześniej blaszek (posmarowanych tłuszczem i wyłożonych papierem do pieczenia) i piec przez 25 minut.
Masa karmelowa na przełożenie: Masło roztopić w rondelku z grubym dnem, wsypać cukier. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając drewnianą łyżką (około 15 minut). Uważać, aby nie przypalić masy. Gdy cukier zbrązowieje wlać 1/2 szklanki wody. Gotować przez chwilkę, aż zbrylony karmel ponownie będzie gładką, brązową masą. Trochę przestudzić i do jeszcze ciepłego wsypać mleko w proszku, zmiksować na gładką masę. Połowę (100 g) orzeszków ziemnych drobno posiekać lub grubo zmielić w młynku do kawy (ja dość drobno zmieliłam blenderem). Dodać do ostudzonej masy karmelowej i wymieszać z serem mascarpone.
Polewa karmelowa: Karmel z masła i cukru przygotować jak powyżej: masło roztopić w rondelku z grubym dnem, wsypać cukier. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając (około 15 minut). Gdy cukier zbrązowieje, wlać śmietankę kremówkę. Gotować przez chwilkę aż masa nieco zgęstnieje i będzie gładka.
Wykończenie: Na jeden z blatów wyłożyć połowę masy karmelowej z mascarpone. Przykryć drugim blatem i rozsmarować drugą połowę masy. Wyłożyć drugą połowę (100 g) orzeszków ziemnych (Ja je trochę posiekałam) i polać polewą karmelową. Wstawić do lodówki. Przed podaniem ciasto wyjąć z lodówki, aby nabrało temperatury otoczenia.