Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatny biszkopt miodowo-piernikowy, z kremem grysikowym
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1291
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1729
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 119
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 529
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1291
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1729
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 119
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 529
Składniki
Biszkopt Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtku, nie przestając ubijać dodać miód. Do piany dodać obie mąki oraz przyprawę do piernika, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką.Ciasto.wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru czy smarowania. Piec w temperaturze 160 -170 C około 40 minut Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości około 50 cm na podłogę, pozostawić do wystudzenia,i dopiero wówczas przekroić na dwa blaty.
Krem. Do rondla wlać 500 ml mleka zagotować. 250 ml mleka wymieszać z kaszą manną oraz cukrem, cukrem waniliowy i wlać na gotujące się mleko, cały czas mieszać do czasu aż kasza zgęstnieje, odstawić do wystygnięcia. Masło ucieramy na jasną i puszystą masę z cukrem pudrem, do masła dodajemy po łyżce zimnej kaszy i dokładnie miksujemy na puszysty krem. Na pierwszym blacie biszkoptu rozsmarować połowę kremu przykryć drugim biszkoptem, który również posmarować pozostałym kremem, i udekorować np. pokruszonym biszkoptem. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.