Jak dla mnie to niewątpliwie guru wśród ciast. Obłędnie smaczne i słodkie nie do przebicia przez inne słodkości. Ten przepis pochodzi ze Złotej Kolekcji Kasi z niewielką modyfikacją.
Snikers
Składniki
- ciasto:
- 60 dag mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 20 dag masła
- 3 łyżki mleka
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- polewa orzechowa:
- 1/2 kostki masła
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki miodu
- 20 dag posiekanych orzechów włoskich
- krem budyniowy:
- 0,5 l mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki cukru
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- opcjonalnie pół kostki miękkiego masła
- oraz puszka kajmaku
Składniki
- ciasto:
- 60 dag mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 20 dag masła
- 3 łyżki mleka
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- polewa orzechowa:
- 1/2 kostki masła
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki miodu
- 20 dag posiekanych orzechów włoskich
- krem budyniowy:
- 0,5 l mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki cukru
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- opcjonalnie pół kostki miękkiego masła
- oraz puszka kajmaku

Etapy przygotowania
Wykonanie: 1.Mąkę przesiać przez sito razem z sodą na stolnicę. Dodać zimne masło i posiekać. 2.Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić na trzy części. 3.Trzy identyczne formy do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić cienko ciastem. 4.Na jedną część ciasta wylać gorącą polewę orzechową i upiec wszystkie na złoty kolor w 180°C. 5.Ugotować budyń: w połowie szklanki mleka wymieszać składniki po czym dodać je do powoli gotującego się mleka z cukrem. Mieszać energicznie by nie utworzyły się grudki. Ostudzić. 6.Dla tych co wolą bardziej maślane kremy proponuję dodać masło, a krem będzie bardziej karpatkowy. Masło utrzeć do białości i dodawać po łyżce budyniu. 7.Na jeden upieczony blat ciasta rozsmarować krem budyniowy. Przykryć drugim blatem, na którym rozsmarować należy kajmak. Całość przykryć blatem z polewą orzechową.
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Ten smalec, a właściwie pyszne skwarki ze smalczykiem, znam od lat. Gdy byłam...
Odsłon: 37
To pomysł na proste i smaczne babeczki. Zachwycają smakiem i aromatem. A ich...
Odsłon: 166
Sos chrzanowy znakomicie komponuje się z różnego rodzaju zimnymi mięsami, węd...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Owoce
- Jabłka
- Nabiał
- Jogurt
- Dla zdrowia
Odsłon: 1382
Ostatnio komentowane przepisy
Ten smalec, a właściwie pyszne skwarki ze smalczykiem, znam od lat. Gdy byłam...
Odsłon: 37
To pomysł na proste i smaczne babeczki. Zachwycają smakiem i aromatem. A ich...
Odsłon: 166
Sos chrzanowy znakomicie komponuje się z różnego rodzaju zimnymi mięsami, węd...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Owoce
- Jabłka
- Nabiał
- Jogurt
- Dla zdrowia
Odsłon: 1382



Składniki
- ciasto:
- 60 dag mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 20 dag masła
- 3 łyżki mleka
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- polewa orzechowa:
- 1/2 kostki masła
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki miodu
- 20 dag posiekanych orzechów włoskich
- krem budyniowy:
- 0,5 l mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki cukru
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- opcjonalnie pół kostki miękkiego masła
- oraz puszka kajmaku
Wykonanie: 1.Mąkę przesiać przez sito razem z sodą na stolnicę. Dodać zimne masło i posiekać. 2.Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić na trzy części. 3.Trzy identyczne formy do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić cienko ciastem. 4.Na jedną część ciasta wylać gorącą polewę orzechową i upiec wszystkie na złoty kolor w 180°C. 5.Ugotować budyń: w połowie szklanki mleka wymieszać składniki po czym dodać je do powoli gotującego się mleka z cukrem. Mieszać energicznie by nie utworzyły się grudki. Ostudzić. 6.Dla tych co wolą bardziej maślane kremy proponuję dodać masło, a krem będzie bardziej karpatkowy. Masło utrzeć do białości i dodawać po łyżce budyniu. 7.Na jeden upieczony blat ciasta rozsmarować krem budyniowy. Przykryć drugim blatem, na którym rozsmarować należy kajmak. Całość przykryć blatem z polewą orzechową.