Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
„Sobotnia pokusa” to ciasto, któremu trudno się oprzeć – aromatyczne dzięki korzennym przyprawom i marcepanowi – wprost rozpływa się w ustach. Zapewniamy cię, że już pierwszy kęs tego deseru sprawi, że sobotnie popołudnie nabierze przyjemnego charakteru. Idealne do kawy lub herbaty, a być może stanie się twoim ulubionym ciastem weekendowym.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1836
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4699
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1836
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4699
Składniki
Przygotuj tortownicę lub okrągłą, ceramiczną foremkę (ok. 20 cm), natłuść jej boki masłem i wyłóż dno papierem do pieczenia. Odstaw na później.
Do dużej miski przesiej mąkę, sodę i przyprawy, wymieszaj. Palcami wcieraj w mąkę pokrojone na kawałki zimne masło, aby mieszanka zaczęła przypominać bułkę tartą. Następnie dodaj cukier i kontynuuj mieszanie. W oddzielnej misce wymieszaj jajko z mlekiem i skórką pomarańczową – najlepiej energicznie ubij widelcem. Pośrodku mączno-maślanej mieszanki zrób wgłębienie, wlej jajka z mlekiem i wymieszaj drewnianą łyżką. Na koniec zagnieć gładkie ciasto. Uformuj je w kulę, zawiń folią spożywczą i wstaw na 30 minut do lodówki.
Schłodzone ciasto przekrój poziomo na pół. Z każdej połówki uformuj krążek i rozwałkuj na podsypanej mąką powierzchni. Krążek powinien mieć średnicę ok. 21 cm. Umieść pierwszy krążek na dnie foremki. Masę marcepanową spłaszcz i także rozwałkuj na kształt pasujący do foremki. Jeśli ta czynność jest zbyt trudna, odrywaj małe kawałki marcepanu i układaj je na całej powierzchni ciasta. Połóż resztę ciasta na marcepanie i ponownie wstaw do lodówki do schłodzenia na 20 minut.
W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 170°C i wstaw blaszkę z ciastem na 20 minut. Po tym czasie wyjmij wypiek, posmaruj białkiem jaja i posyp płatkami migdałowymi. Włóż tortownicę do pieca na kolejne 15-20 minut lub do momentu, aż migdały będą jasnozłote, a drewniany patyczek będzie czysty po włożeniu i wyjęciu z ciasta.
Sobotnią pokusę wyjmij z piekarnika i odstaw do ostudzenia. Wyjmij ją z blaszki na talerz i ponownie odwróć, aby migdały były na wierzchu ciasta. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby ciasto nie wyschło.