Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Soczysty jabłecznik ze szmandem, czyli gęstą, kwaśną śmietaną o dużej zawartości tłuszczu. Bardzo smaczne ciasto, mięciutkie, warte upieczenia.
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 22681
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 165
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 352
Klasyczna karpatka z szybkim kremem i orzeźwiającą żelką owocową. Ciasto któ...
Odsłon: 497
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 22681
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 165
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 352
Klasyczna karpatka z szybkim kremem i orzeźwiającą żelką owocową. Ciasto któ...
Odsłon: 497
Składniki
Masło, sól, cukier i cukier wanilinowy utrzeć na pianę. Dodawać pojedyńczo jajka i dalej ucierać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodawać do ciasta na przemian ze śmietaną.
Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni. Foremkę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem. Ciasto przełożyć do foremki. Jabłka obrać i podzielić na ćwiartki. Pokropić sokiem z cytryny, żeby nie ciemniały. Położyć na cieście i lekko wcisnąć. Ciasto włożyć do piekarnika i podpiec 12 minut.
Kwaśną śmietanę, jajka, cukier i budyń wymieszać. Ciasto wyjąć z piekarnika i polewę równomiernie rozprowadzić po jabłkach. Wstawić do piekarnika i piec jeszcze 50 minut. Upieczone ciasto ochłodzić i ewentualnie posypać cukrem pudrem.