Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon na śliwki w pełni. Jeśli lubisz gotować, z pewnością właśnie przetwarzasz je na dziesiątki sposobów. Pamiętasz, że najlepszy specjał śliwkowy to zwykłe, ucierane ciasto? Poczęstuj nim bliskich!
Forma 24x24 cm
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101236
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 5772
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101236
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 5772
Składniki
Przygotuj kruszonkę do ciasta. Połącz w misce wszystkie składniki (masło – zimne, pokrojone w kostkę) i rozcieraj palcami tak, by powstały grudki. Nie zagniataj. Wstaw kruszonkę do lodówki na co najmniej pół godziny.
Umyj śliwki i, przekrawając je na połówki, usuń pestki. Przygotuj ciasto. Ogrzej masło i jajka do temperatury pokojowej. Mikserem na wysokich obrotach utrzyj masło z cukrem na puch. Nie przerywając miksowania, dodaj do masła po jednym jajku, a następnie przesianą przez sitko mąkę i proszek do pieczenia. Miksuj do połączenia składników w jednolite ciasto.
Nagrzej piekarnik do 180°C. Natłuść i oprósz mąką formę o wymiarach 24x24 cm. Przelej do niej ciasto. Na wierzchu ułóż połówki śliwek, lekko wciskając je w głąb ciasta. Oprósz śliwki cynamonem i cukrem trzcinowym, a następnie schłodzoną kruszonką.
Wstaw ciasto na środkowy poziom piekarnika. Piecz przez około 40 minut (do suchego patyczka). Gdy ciasto całkowicie wystygnie, oprósz je cukrem pudrem.