Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon na śliwki w pełni. Jeśli lubisz gotować, z pewnością właśnie przetwarzasz je na dziesiątki sposobów. Pamiętasz, że najlepszy specjał śliwkowy to zwykłe, ucierane ciasto? Poczęstuj nim bliskich!
Forma 24x24 cm
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 51
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5662
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 97
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 569
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 51
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5662
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 97
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 569
Składniki
Przygotuj kruszonkę do ciasta. Połącz w misce wszystkie składniki (masło – zimne, pokrojone w kostkę) i rozcieraj palcami tak, by powstały grudki. Nie zagniataj. Wstaw kruszonkę do lodówki na co najmniej pół godziny.
Umyj śliwki i, przekrawając je na połówki, usuń pestki. Przygotuj ciasto. Ogrzej masło i jajka do temperatury pokojowej. Mikserem na wysokich obrotach utrzyj masło z cukrem na puch. Nie przerywając miksowania, dodaj do masła po jednym jajku, a następnie przesianą przez sitko mąkę i proszek do pieczenia. Miksuj do połączenia składników w jednolite ciasto.
Nagrzej piekarnik do 180°C. Natłuść i oprósz mąką formę o wymiarach 24x24 cm. Przelej do niej ciasto. Na wierzchu ułóż połówki śliwek, lekko wciskając je w głąb ciasta. Oprósz śliwki cynamonem i cukrem trzcinowym, a następnie schłodzoną kruszonką.
Wstaw ciasto na środkowy poziom piekarnika. Piecz przez około 40 minut (do suchego patyczka). Gdy ciasto całkowicie wystygnie, oprósz je cukrem pudrem.