Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
na bogato :) modyfikacja tradycyjnego połączenia jabłka z cynamonem :)
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 7
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 91
To nietypowy sposób na podanie zwykłych owoców. Na pewno zaskoczysz nim znajo...
Odsłon: 98
Nie ma nic lepszego na śniadanko niż pyszne chrupiące i jeszcze ciepłe bułki...
Odsłon: 94
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 7
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 91
To nietypowy sposób na podanie zwykłych owoców. Na pewno zaskoczysz nim znajo...
Odsłon: 98
Nie ma nic lepszego na śniadanko niż pyszne chrupiące i jeszcze ciepłe bułki...
Odsłon: 94
Składniki
PRZYGOTOWANIE SKŁADNIKÓW Przygotowuję składniki na kruche ciasto (spód i kruszonka). Obieram jabłka. Przygotowuję przyprawy do jabłek.
CIASTO Do szklanej misy wsypuję: - mąkę - sodę - żółtka jaj - mleko kokosowe (mleko ma konsystencję masła jak na zdjęciu) Zagniatam krótko, ale dość mocno, aby masa była gładka i jednolita. Jeśli ciasto przykleja się do dłoni, podsypuje odrobiną mąki, a jeśli się kruszy, dodaję jeszcze ciut mleka kokosowego. Ciasto nierówno dzielę: - 2/3 na spód odkładam do lodówki na jakiś kwadrans (czas przygotowania jabłek) - 1/3 na kruszonkę chowam do zamrażarki na dłużej
JABŁKA Kiedy ciasto odpoczywa, przygotowuję jabłka, tzn ścieram na tarce o grubych oczkach. Mieszam z: - przyprawą do piernika - cynamonem - agarem. Dodatek agaru (lub żelatyny) powoduje, że po wystygnięciu jabłka są "ścięte" i nie rozmiękczają tak szybko kruchego spodu.
PIECZENIE ...I BEZA:) Blachę smaruję tłuszczem (mlekiem kokosowym) i obsypuję mąką. Układam rozgniecione (można rozwałkować, ale mi się nie chce:)kawałki ciasta, jeden bok drugiego formując spód i nakłuwam widelcem. Piekę 10 minut w 160 stopniach grzanie góra dół. Kiedy spód się zarumieni, wykładam na niego jabłka. Piekę następne 10 minut, W tym czasie ubijam pianę z białek. Dodaję 2/3 przygotowanej porcji (2 łyżki) trzcinowego cukru waniliowego - domowego rzecz jasna a przepis jest tutaj: https://smaker.pl/przepis-trzcinowy-cukier-waniliowy-domowym-sposobem,126568,domowapiwniczka.html Wykładam słodką białkową masę jako trzecią warstwę piekącego się ciasta - na jabłka. Piekę następne 10 minut. Na tarce o grubych oczkach ścieram wyjętą z zamrażarki 1/3 ciasta - przesypuję 1 łyżką domowego cukru waniliowego, żeby kawałki kruszonki się nie sklejały. Piekę kolejne 10 minut :)
Razem czas pieczenia jest ok. 40 minut (plu nagrzanie piekarnika). - jednak przy każdym etapie pieczenia sprawdzam stan szarlotki i jeśli coś wygląda mi jeszcze na zbyt surowe, przedłużam o 2-4 minutki dany etap. To oznacza, że czasem szarlotka piecze się prawie godzinę, ale za to jaka jest pyyyysznnaaaa :)))