Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche ciasto, które doskonale nadaje się do tart na słodko. Uniwersalny, prosty i szybki przepis.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2411
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4557
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1638
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 495
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2411
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4557
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1638
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 495
Składniki
Mąkę przesiewamy z cukrem i cukrem wanilinowym do dużej miski. Dodajemy sól i krótko mieszamy łyżką. Następnie schłodzone masło trzemy na tarce z dużymi oczkami, posypując mąką. Dodajemy żółtka i śmietanę. Zagniatamy rękami ciasto tylko do połączenia składników. Kruchego ciasta nie wyrabiamy długo. Masło, jajka i śmietana powinny być zimne, z lodówki. Gotowe ciasto wkładamy do woreczka i dajemy do lodówki na pół godziny.
Schłodzone ciasto wałkujemy podsypując mąką, przekładamy na blaszkę do tarty 28 cm.
Ciasto układamy w blaszce luźno, nie naciągamy go ponieważ trochę się skurczy. Blaszkę dokładnie wylepiamy ciastem i nakłuwamy widelcem. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C (góra-dół bez termoobiegu) na 20 minut. Gotowe ciasto odkładamy do wystudzenia. Teraz możemy je wypełniać kremami i owocami.