Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niewiele osób wie, że przepis na chrust pochodzi ze starożytnego Rzymu, gdzie podawano go w towarzystwie słodkich owoców. Obecnie chrust jest spożywany w okresie karnawału w wielu krajach Europy, choć – w zależności od regionu - jego struktura nieznacznie różni się od siebie. Chrust we Francji jest bardziej miękki, grubsze ciasto przypomina poduszeczki, natomiast we Włoszech do przygotowania smakołyku dodaje się skórkę pomarańczową. Prezentowana receptura zawiera stary przepis na chrust, doskonale znany w polskich domach. Zachwyci was doskonała chrupkość, kruchość i smak tradycyjnych chruścików.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8090
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1168
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9864
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4535
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 545
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8090
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1168
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9864
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4535
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 545
Składniki
Do misy miksera wbij żółtka, dodaj cukier, alkohol, śmietanę oraz sól i ubijaj na niskich obrotach około minuty. Następnie partiami dodaj mąkę i miksuj około 2-4 minut, aż składniki dobrze się połączą. Wyjmij ciasto na stolnicę, zagnieć, przykryj ściereczką i zostaw na 20-30 minut.
Po czym podziel ciasto na części. Zacznij od pierwszej porcji ciasta, a resztę trzymaj pod ściereczką, aby nie wysychało. Rozwałkuj ciasto na cienki blat (możesz też przepuścić przez maszynkę do makaronu) i za pomocą ostrego noża lub radełka wycinaj paski, a następnie romby. Pośrodku każdego fragmentu ciasta zrób nacięcie i przeciągnij przez nie koniec ciasta.
Gotowy chrust odkładaj na ściereczkę, a w tym czasie w płaskim, szerokim garnku rozgrzej olej. Gdy tłuszcz będzie odpowiednio gorący, wrzucaj na niego chruściki i smaż na złoty kolor około 1-3 minuty (w zależności od wielkości). Po tym czasie wyławiaj chrusty łyżką cedzakową i wykładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Gotowy chrust posyp obficie cukrem puder i podawaj.