Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Stefanka jest ciastem bardzo pracochłonnym, głównie przez konieczność pieczenia wielu warstw. A gdyby tak można było przygotować stefankę bez pieczenia? Pyszne, miodowe ciasto przełożone kremem z kaszy manny to idealny deser czy dodatek do niedzielnej kawy.
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 100
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4464
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 100
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4464
Składniki
Przygotuj warstwę ciasta. Umieść orzechy w misie robota kuchennego. Zmiel je na drobny proszek. Dodaj miód, kakao, wanilię i sól. Wymieszaj do całkowitego połączenia składników i uzyskania dość lepkiej masy, którą można uformować. Jeśli będzie zbyt rzadka, dodaj odrobinę kakao. Jeśli zbyt gęsta, dołóż miód. Podziel masę na 3 części. Każdą z nich wylep spód foremki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 35x10 cm. Włóż je do lodówki.
Przygotuj krem z kaszą manną. W rondelku zagotuj mleko z masłem i cukrem. Energicznie mieszając, wsyp kaszę mannę. Mieszaj cały czas do zgęstnienia. Odstaw masę do ostygnięcia pod przykryciem z folii spożywczej.
Przygotuj glazurę kakaową. Mleko zagotuj z cukrem i masłem. Dodaj przesiane kakao i dokładnie wymieszaj. Masa powinna być bardzo gęsta. W razie potrzeby możesz dodać więcej kakao. Zostaw do ostudzenia.
Złóż ciasto. Wybierz jedną z foremek z ciastem miodowym jako główną. Na warstwę ciasta nałóż i rozprowadź połowę zimnego już kremu z kaszy manny. Z drugiej foremki delikatnie wyjmij drugi spód ciasta miodowego, podnosząc go na papierze do pieczenia. Połóż go na warstwie kremu. Następnie rozprowadź równomiernie połowę warstwy kakaowej i przykryj trzecim blatem ciasta. Rozprowadź pozostały krem z kaszy manny i zalej drugą częścią masy kakaowej. Stefankę bez pieczenia wstaw do lodówki na co najmniej 6 godzin, a najlepiej na całą noc. Podawaj na zimno.