Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drożdżowe ciasto z mnóstwem pysznych bakalii w środku, czyli tradycyjna, niemiecka, świąteczna strucla na Boże Narodzenie. Obowiązkowo ciasto musi być udekorowane sporą ilością cukru pudru. Najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy wypiek przejdzie smakiem suszonych owoców.
Oto idealne danie dla tych, którzy lubią dobrze zjeść. Sycący gulasz z łopatk...
Odsłon: 1926
Bardzo delikatny, oryginalnie wyglądający pomarańczowy deserek. Na pewno zask...
Odsłon: 23
Prosty przepis na zdrowe danie pełne białka i witamin! Lekki obiad lub kolacj...
Odsłon: 42
Oto idealne danie dla tych, którzy lubią dobrze zjeść. Sycący gulasz z łopatk...
Odsłon: 1926
Bardzo delikatny, oryginalnie wyglądający pomarańczowy deserek. Na pewno zask...
Odsłon: 23
Prosty przepis na zdrowe danie pełne białka i witamin! Lekki obiad lub kolacj...
Odsłon: 42
Składniki
Wszystkie składniki mieszanki bakalii połącz w misce i odstaw na całą noc do namoczenia.
Na drugi dzień zajmij się przygotowaniem ciasta drożdżowego. Połowę mąki wsyp do miski, dodaj cukier. W środku zrób wgłębienie, wlej połowę zimnego mleka, dodaj pokruszone drożdże. Zagnieć ciasto, przykryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 40 minut (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
Do wyrośniętego ciasta drożdżowego dodaj pozostałą część mąki, resztę mleka, żółtka i szczyptę soli. Zagnieć gładkie, jednolite ciasto. Do ciasta dodaj starty marcepan i pokrojone w drobną kostkę masło. Ponownie zagnieć ciasto.
Do gładkiego, jednolitego ciasta dodaj mieszankę bakaliową. Ponownie zagnieć ciasto.
Ciasto drożdżowe z bakaliami przełóż do miski, podsyp mąką, przykryj ściereczką i odstaw na 40 minut do ponownego wyrośnięcia.
Wrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę. Uformuj z niego owalny kształt. Wzdłuż ciasta zrób małe wgłębienie. Jedną część ciasta spłaszcz i przykryj ją drugą połową ciasta.
Strucle drożdżową z bakaliami przełóż do keksówki wyścielonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około godzinę.
Upieczoną struclę bożonarodzeniową wystudź. Masło roztop w rondelku. Ciasto posmaruj roztopionym masłem i udekoruj grubą warstwą cukru pudru.
Struclę przechowuj owiniętą folią aluminiową w chłodnym miejscu.