Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drożdżowe ciasto z mnóstwem pysznych bakalii w środku, czyli tradycyjna, niemiecka, świąteczna strucla na Boże Narodzenie. Obowiązkowo ciasto musi być udekorowane sporą ilością cukru pudru. Najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy wypiek przejdzie smakiem suszonych owoców.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 106
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4091
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 155
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 106
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4091
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 155
Składniki
Wszystkie składniki mieszanki bakalii połącz w misce i odstaw na całą noc do namoczenia.
Na drugi dzień zajmij się przygotowaniem ciasta drożdżowego. Połowę mąki wsyp do miski, dodaj cukier. W środku zrób wgłębienie, wlej połowę zimnego mleka, dodaj pokruszone drożdże. Zagnieć ciasto, przykryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 40 minut (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
Do wyrośniętego ciasta drożdżowego dodaj pozostałą część mąki, resztę mleka, żółtka i szczyptę soli. Zagnieć gładkie, jednolite ciasto. Do ciasta dodaj starty marcepan i pokrojone w drobną kostkę masło. Ponownie zagnieć ciasto.
Do gładkiego, jednolitego ciasta dodaj mieszankę bakaliową. Ponownie zagnieć ciasto.
Ciasto drożdżowe z bakaliami przełóż do miski, podsyp mąką, przykryj ściereczką i odstaw na 40 minut do ponownego wyrośnięcia.
Wrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę. Uformuj z niego owalny kształt. Wzdłuż ciasta zrób małe wgłębienie. Jedną część ciasta spłaszcz i przykryj ją drugą połową ciasta.
Strucle drożdżową z bakaliami przełóż do keksówki wyścielonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około godzinę.
Upieczoną struclę bożonarodzeniową wystudź. Masło roztop w rondelku. Ciasto posmaruj roztopionym masłem i udekoruj grubą warstwą cukru pudru.
Struclę przechowuj owiniętą folią aluminiową w chłodnym miejscu.