Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto drożdżowe ze śliwkami smakuje wybornie, ale dużą jego zaletą jest to, że można zrobić go nawet 8 tygodni przed świętami lub imieninami.
Soczyste i aromatyczne kotlety mielone z dodatkiem szczypiorku pieczone we fr...
Odsłon: 103
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 846
Baza do zup jest sporym ułatwieniem podczas gotowania różnych potraw. Przydaj...
Odsłon: 70
Soczyste i aromatyczne kotlety mielone z dodatkiem szczypiorku pieczone we fr...
Odsłon: 103
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 846
Baza do zup jest sporym ułatwieniem podczas gotowania różnych potraw. Przydaj...
Odsłon: 70
Składniki
Śliwki moczymy całą noc w wódce lub soku z dwiema łyżkami wody.Na następny dzień miksujemy.
Mąkę mieszamy z drożdżami, cukrem, cukrem waniliowym, skórką z cytryny, mlekiem i masłem. Dokładnie wyrabiamy na gładką masę. Przykryć ściereczką i odstawić na 45 minut w ciepłe miejsce.
Obrane jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wymieszać z sokiem z cytryny. Wąską blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto wymieszać z jabłkami i rozwałkować na prostokąt. Wzdłuż ułożyć zmiksowane śliwki.Połączyć dłuższe boki ciasta, zlepić i przełożyć do blaszki i pozostawić na ok.30 minut, aby ciasto jeszcze podrosło.
Ciasto wstawić do nagrzanego /160st.C/ piekarnika i piec ok. 1 godziny..Ciasto wystudzić, zawinąć w folię spożywczą i odstawić w chłodne miejsce na min. tydzień.
Zamiast śliwek mozna użyć suszonych moreli. Bardzo dobre ciasto. SMACZNEGO!