Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Strudel gruszkowy, czyli cieniutkie jak pergamin, delikatne ciasto nadziewane soczystymi gruszkami, chrupiącymi orzechami, wyrazistym serem gorgonzola i kremowym mascarpone. Prawdziwa poezja smaku! Idealnie zbalansowane smaki zachwycą nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4593
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12402
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5687
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7051
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4593
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12402
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5687
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7051
Składniki
Zacznij od przygotowania ciasta. Do miski przesyp mąkę, dodaj wodę, sól i oliwę. Zagnieć gładkie, jednolite ciasto, owiń je folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 30-40 minut.
Przygotuj nadzienie. Obierz gruszki i pokrój je w małą, równą kostkę. Oprósz owoce kaszą manną. Orzechy drobno posiekaj i dodaj je do gruszek.
Ser gorgonzola drobno pokrój i wymieszaj z serkiem mascarpone.
Wyciągnij ciasto z lodówki, rozwiń je z folii, przełóż na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkuj na cienki, prostokątny placek o grubości około 2 mm.
Na rozwałkowane ciasto wyłóż ser mascarpone z gorgonzolą i rozsmaruj go po całej powierzchni zostawiając około 2 cm marginesu z każdej strony. Na wierzch wyłóż równomiernie pokrojone gruszki z posiekanymi orzechami. Zwiń strudel.
Blachę piekarnika wyściel papierem do pieczenia, Strudel piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 35 minut (do zarumienienia).