Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mamy teraz sezon na rabarbar dlatego postanowiłam upiec ciasto z rabarbarem, mam swój w ogrodzie więc można wymyślać. Oprócz ciasta uwielbiam również kompot z rabarbaru. Jeśli zechcecie skorzystać z przepisu będę bardzo zadowolona. Ciasto to wychodzi z każdym owocem, już testowałam nawet ze śliwkami. Także serdecznie polecam.
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 219
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1035
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 513
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666495
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 219
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1035
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 513
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666495
Składniki
Przygotować rabarbar, obrać go i pokroić w mniejsze kawałki, obsypać cukrem kryształ, wymieszać i odstawić do czasu przygotowania ciasta.
Do miski wbić całe jajka, wsypać cukier oraz szczyptę soli i całość zmiksować na najwyższych obrotach miksera na pulchną masę tak zwany kogel - mogel.
Jak już mamy zmiksowaną masę jajeczną, wsypać mąkę, cukier waniliowy, wlać olej i proszek do pieczenia. I również całość zmiksować do połączenia się masy jajecznej z dodanymi składnikami.
Jak już cała masa jest zmiksowana dodać do całości rabarbar odsączony z soku który powstał w czasie posłodzenia go. Całość dokładnie wymieszać łyżką do połączenia się ciasta z rabarbarem.
Tak przygotowane ciasto przełożyć do blaszki 35 * 25 wyłożonej papierem do pieczenia ( ja papier ucięty potrzebny kawałek namaczam w wodzie następnie wyciskam wodę i szybkim ruchem rąk go prostuję, wtedy lepiej układa się w blaszce ). ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec 1 godzinę i pięć minut do tak zwanego suchego patyczka. 10 minut przed końcem pieczenia się ciasta przykryć je folią aluminiową.
Upieczone ciasto pozostawić wyjęte z piekarnika do całkowitego ostygnięcia. Gdy ostygnie można je posypać cukrem pudrem. Następnie wyjąć z blaszki zdjąć boki od papieru i kroić na dowolne kawałki. Ciasto wychodzi za każdym razem można je zrobić nawet bez owoców wtedy czas pieczenia będzie krótszy.
Ciasto jest bardzo smaczne ilość cukru podana w przepisie wcale nie jest za słodka ponieważ kwaśny rabarbar zabija słodkość. Idealnie nadaje się do kawy jak również dla spodziewanych gości wystarczy je upiec dzień przed wizytą gości.