Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moja dzisiejsza babka to propozycja na świąteczny stół . Babka bardzo smaczna o trzech smakach ,dodatkowo polana rozpuszczona w kąpieli wodnej czekoladą.
mikser, miska, łyżka, szklanka, foremka na babkę,
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 4302
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 19444
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 4302
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 19444
Składniki
Masło oraz margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym , cały czas ucierając dodawać żółtka. Utrzeć na puszystą gładką masę. Następnie nie przerywając miksowania do masy przesiać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną , a także dolewając stopniowo mleko. Masę połączyć z ubitymi na sztywną pianę białkami z dodatkiem soli. Podzielić na trzy części , do jednej dodać kakao i wymieszać, do drugiej dodać kisiel i wymieszać , a trzecią wymieszać z łyżką mąki pszennej. Dużą foremkę na babkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Do tak przygotowanej foremki na spód wlewamy ciasto kakaowe , następnie z kisielem a ostatnie białe. Babkę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy około godziny czyli do 60 minut a najlepiej do suchego patyczka. Po upieczeniu i wystudzeniu babkę polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladzie z dodatkiem śmietanki 30 %. Udekorować według uznania. Smacznego.
Babka po upieczeniu.
Babka oblana rozpuszczoną czekoladą.
Dekorowanie babki.
Gotowa do podania.