Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wszyscy wiemy, że piernik im starszy tym lepszy :) I to właśnie jest ten czas, kiedy powinniśmy zająć się pieczeniem pierniczków. Zapach przypraw do piernika, który się roznosi w domu podczas ich pieczenia to taki wstep do przygotowań świątecznych. Jest cudowny i sprawia, że myślimy już o prezentach, zakupach, lepieniu uszek, pierogów i przede wszystkim o strojeniu choinki. To cudowny czas :) A więc, zaczynajmy...
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 66
Przepis dnia
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 2148
Zdrowe, smaczne, syte i szybkie śniadanie bez którego nie zaczyna się dnia. J...
Odsłon: 125
Polecam.
Odsłon: 404
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 66
Przepis dnia
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 2148
Zdrowe, smaczne, syte i szybkie śniadanie bez którego nie zaczyna się dnia. J...
Odsłon: 125
Polecam.
Odsłon: 404
Składniki
Robimy ciasto:na patelni rozpuścić miód, dodać przyprawę do pierników, wymieszać.
Dodać masło i cukier, chwilę podgrzewać. Jeszcze raz wymieszać.
Masę przełożyc do miski, wbić jajko. Wsypać przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać, podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao.
Obie części zagnieść na gładkie, elastyczne ciasto. Uformować 2 kule, owinąć folią aluminiową i włożyć do lodówki na godzinę.
Po tym czasie obydwa ciasta rozwałkować na 3-mm placki. Foremkami wycinać ciasteczka, ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Piec 10-15 minut w temp. 180°. Upieczone pierniczki udekorować lukrem: składniki utrzeć na jednolitą masę, po udekorowaniu pierniczków pozostawić do wystygnięcia.